Sky ECC liknar Encrochat, som knäcktes av polisen förra året. Appen marknadsförs som den säkraste tjänsten för meddelanden i världen. Foto: Polisen Nederländerna

Advokat: Även svensk polis har tagit del av krypterade Sky-chattar

Uppdaterad
Publicerad

Europeisk polis har kommit över en miljard meddelanden från den krypterade appen Sky ECC, som används av kriminella nätverk. Det finns tydliga tecken på att även svensk polis har kunnat ta del av information från appen.

Sky själva uppger att det är telefoner med förfalskade appar som polisen har knäckt.

Från mitten av februari i år ska internationell polis ha kunnat läsa den krypterade trafiken i appen Sky ECC i realtid. Polis i Belgien och Nederländerna gjorde i veckan en mängd tillslag. Flera allvarliga brott har också  förhindrats, uppger nederländsk polis i ett pressmeddelande.

Om också svensk polis hittat metoder för att ta sig in i Sky-telefoner är oklart. Polisen har inte velat svara på SVT:s frågor om detta.

Men i en tingsrättsdom från början av mars där en man i Västsverige dömdes till fängelse för bland annat narkotikabrott framgår det att chattkonversationer från Sky ECC var en del av bevisningen.

Försvarsadvokaten David Massi berättar att han i februari tog del av en förundersökning, i ett mål som han själv inte jobbar med, som gäller allvarlig brottslighet där svensk polis tagit del av krypterad information från en Sky-telefon.

– I det fallet hade man extraherat information från telefonen och kommit åt meddelanden, röstmeddelanden och bilder, säger David Massi till SVT.

– Det är svårt att säga vad det innebär, om det bara är en lyckoträff att man har lyckats ta sig in i en enhet, eller om man har lyckats hitta en metod för hur man tar sig in i alla Sky-telefoner.

Tillbakavisar polisens uppgifter

Sky ECC tillbakavisar att deras officiella telefoner har blivit hackade och menar att internationell polis tagit sig in i telefoner som har sålts under Skys namn, men som varit laddade med förfalskade appar. Enligt bolaget bekräftas detta av en bild på en av de hackade telefonerna som nederländsk polis visar upp i sitt pressmeddelande. På skärmen står SkyECC.EU – en beteckning som Sky inte ska ha använt i sin app.

It-säkerhetsexperten Jonas Lejon säger till TT att det verkar det som att polisen eller någon annan lyckats lura kriminella att köpa vad som ser ut som äkta Sky-telefoner – men med en modifierad programvara.

– Det är sannolikt som företaget säger – att det via en icke-auktoriserad försäljare har marknadsförts telefoner som innehåller en bakdörr. På så sätt har polisen kunnat få tillgång till de meddelanden som skickas, säger Jonas Lejon.

Fortfarande i gång

Den som besöker Sky:s webbplats möts nu av meddelandet ”Sky ECC är fortsatt säkert och har inte hackats”.

– Att Sky fortfarande är öppen och rullar är intressant, det är en stor skillnad mot hur det var med krypteringsverktyget Encrochat, som stängdes ner direkt efter att ha hackats av fransk polis förra året, säger David Massi.

Har cirka 170 000 användare

Sky ECC liknar Encrochat, som knäcktes våren 2020, och som gjorde att en rad svenska och internationella kriminella nätverk har kunnat avlyssnas.

Att Encrochat knäcktes har redan har lett till ett stort antal polisutredningar och åtal i Sverige och andra länder.

Flera kriminella nätverk har därefter gått över till att använda Sky ECC i stället. Appen marknadsförs som den säkraste meddelandetjänsten i världen, och Sky ECC har tidigare utlovat en belöning på 5 miljoner dollar till den som lyckas knäcka krypteringen.

Sky ECC sägs vara den största leverantören av kryptokommunikation världen över med cirka 170 000 användare, enligt europeisk polis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.