Utredningar kopplade till Encrochat har lett till 125 fängelseår

Uppdaterad
Publicerad

Den franska polisen lyckades knäcka krypteringen i Encrochat, en favorit bland kriminella. Hittills har det lett till att 125 fängelseår har dömts ut – och mer ska det bli enligt polisen.

Våren 2020 regnade det manna från himlen. Då fick nämligen den svenska polisen tillgång till det material som fransk polis lyckats komma över när de knäckte krypteringen i Encrochat – ett populärt chattverktyg bland Europas kriminella.

På sin sajt berättar nu Polismyndigheten om framgångarna: hittills har 125 fängelseår utdömts i Stockholmspolisens utredningar med bevisning från den krypterade mobiltjänsten. Därtill kommer ytterligare ett 60-70-tal personer ha åtalats för grova brott kopplade till skjutvapenvåldet och gängkriminaliteten i huvudstaden under det kommande halvåret.

– Vi ser nu resultatet av det offensiva arbete vi gjorde under 2020 där ett hundratal personer i kriminella nätverk frihetsberövades för allvarlig och grov brottslighet. De senaste månaderna har vi fått kvitto på att vi ligger rätt underrättelsemässigt och att vi arbetar mot rätt personer, säger Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm, i ett pressmedelande.

”Det här är bara början”

Han fortsätter:

– Det här är bara början – under det kommande halvåret kommer fler åtal och flera större rättegångar att äga rum som handlar om allvarlig brottslighet. I flera fall är det ledande nätverkspersoner som är häktade.

Bland de åtal som väntar finns bland annat mord, förberedelse till mord, allmänfarlig ödeläggelse, synnerligen grova narkotikabrott och människorov. Enligt Mats Löfving ser bevisläget i utredningarna bra ut.

– Polisen har bland annat kunnat ta del av krypterad kommunikation mellan kriminella. I normalfallet är det svårt att styrka vem som ligger bakom planeringen av den här typen av brott men Encrochat gör att vi har större möjligheter att komma åt organisatörer och huvudmän och inte bara utförarna, säger han i pressmeddelandet.

Läs mer om hur favoritverktyget bland kriminella blev en guldgruva för polisen här:

Polisen: ”Nu vet vi hur ett beställningsmord går till”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.