• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

– Vi ser att ett människoliv inte är värt någonting och att det är väldigt vanligt att man lägger ut de här jobben på yngre individer, säger Emil Eisersjö. Foto: Veckans brott/SVT

Polisen: ”Nu vet vi hur ett beställningsmord går till”

Uppdaterad
Publicerad

När den franska polisen hackade krypteringstjänsten Encrochat öppnades en guldgruva även för den svenska polisen. Plötsligt fick de tillgång till hemlig kommunikation mellan tungt kriminella.

– Även de mest erfarna mordutredarna fick gåshud, säger Emil Eisersjö på NOA:s underrättelsesektion, till Veckans brott.

Det var i mars som den franska polisen knäckte Encrochats kryptering. Väl inne insåg de att de fått tillgång till nästan 60 000 konton varav 90 procent tros tillhöra kriminella. Europol kopplades in och poliser från hela Europa kunde plötsligt i realtid läsa de kriminellas planer. 

Men det fanns ett förbehåll. Eftersom en förundersökning pågick i ett annat land fick inget läcka ut och ingen information fick användas i åtal. I Sverige kände ett femtiotal poliser till informationen, som istället fick användas till att förhindra brott, göra beslag och störa den kriminella verksamheten. 

Veckans brott

– Det var ju ett stort ansvar och jag vaknade varje morgon och kollade nyheterna för att se om det hade läckt ut, berättar Emil Eisersjö, som var den polis i Sverige som tog emot informationen från Europol.

Kreativa lösningar för att stoppa mord

Informationen användes bland annat till att avvärja 10-15 mord och för att inte avslöja krypteringsläckan var polisen tvungen att vara kreativa. 

I chattarna hittade de bland annat information om stora narkotikagömmor och kunde stoppa  mordförsök genom att gripa de misstänkta för narkotikabrott. I ett annat fall såg polisen till att ta torpedernas stulna flyktbil och vid några tillfällen greps gärningsmännen på väg till attentatet och kunde lagföras för vapenbrott.

Nästan alla mord är beställningsjobb

Datainsamlingen har också gett polisen en unik inblick i hur mord går till. Veckans brotts rundringning till de tre största polisdistrikten visar att nära hundra procent av gängmorden i Göteborg och Malmö är anstiftade, medan siffran är runt femtio procent i Stockholm.

– Vi ser att ett människoliv inte är värt någonting och att det är väldigt vanligt att man lägger ut de här jobben på yngre individer, säger Emil Eisersjö.

 I juni förstod Encrochat att de var hackade och skickade varningsmeddelanden till sina kunder. Då gick Europol ut och berättade om framgångarna som skördats under de dryga tre månader som de övervakat de kriminellas kommunikation.

Se mer om Encrochat och anstiftade mord i Veckans brott ikväll på SVT Play kl 20 och SVT1 kl 21.30.

Fakta om Encrochat:

Cirka 800 kriminella i Sverige har haft Encrochat.

Över 100 personer är häktade eller anhålla tack vare bevisning från chattarna.

Internationellt hade polisen fram till juli beslagtagit över tio ton kokain, 1200 kilo metamfetamin, avslöjat 19 drogfabriker, beslagtagit flera dussin vapen och nästan 20 miljoner euro i kontanter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Veckans brott

Mer i ämnet