Thomas Bodström,  advokat

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Människor känner ett tvång att betala” – Hör advokaten Thomas Bodströms kritik. Foto: Stina Qvarforth

Advokatens kritik mot sajten Dumpen och Impulskollen: ”Utpressning”

Uppdaterad
Publicerad

Personer som betalat pengar till ”Dumpens” samarbetspartner ”Impulskollen” har sluppit uthängning, enligt Aftonbladet. Samarbetspartnern erbjuder enligt egen uppgift hjälp vid oönskad sexualitet.

Advokat Thomas Bodström har haft kontakt med personer som känt sig utpressade och vill ha rättslig hjälp:

– Nu ska vi gå igenom det här i lugn och ro och sedan vidta åtgärder.

Dumpen välkomnar utredning.

Dumpen lockar till sig personer som söker sexuella kontakter med barn. När de stämt träff konfronteras de istället av Dumpen vilket publiceras på organisationens hemsida.

Flera har tagit sitt liv efter att ha synts på sajten.

Aftonbladet har pratat med flera män som ska ha betalat stora summor, i något fall över hundratusen kronor, till samarbetspartnern Impulskollen, och sluppit publicering.

Dagens ETC var först med att berätta om verksamheten kring Impulskollen, som utan legitimerad personal uppges ge stöd till personer med oönskad sexualitet, enligt tidningen. SVT Nyheter har sökt företrädare för bolaget vars hemsida nu stängts ned.

”Kan inte köpa sig fri”

Aftonbladet har tagit del av dokumentation från Impulskollen där de uppger att de och Dumpen delar på pengarna som männen betalar.

Dumpens Sara Nilsson säger att hon inte kan svara för Impulskollens verksamhet men tillbakavisar bestämt uppgifterna.

– Man kan inte på något sätt köpa sig fri från publicering. Vi har inte heller tagit emot andra pengar än de vi fakturerat Impulskollen för reklam.

Suicidrisk och andra bedömningar kan däremot leda till att publiceringar skjuts upp säger hon:

– Det handlar inte om pengar utan det handlar om ren jävla mänsklighet, ingenting annat.

”Ogiltiga avtal”

Thomas Bodström, advokat och tidigare justitieminister, säger att det skulle kunna handla om utpressning eller olaga hot. Avtal som ingås under tvång är inte giltiga enligt Bodström:

– Personer har hört av sig och bekräftat att de känt sig tvingade att skriva under därför att de annars skulle publiceras och därmed få sina liv raserade. Under de påtryckningarna är det definitivt något som sker utan fri vilja.

Bodström ser möjlighet att gå vidare genom polisanmälan eller civilrättsligt för att få tillbaka pengarna.

– Det verkar som det finns ännu fler personer och då kan det vara bra att driva det tillsammans.

Sara Nilsson välkomnar en anmälan:

– Det är väl jättebra att polisen får lov att utreda och gå igenom bokföringarna och titta, finns det något utrymme för utpressning? Finns det någonting? Finns det några transaktioner som kan vara oegentliga? Det är ju faktiskt bara polisen som kan göra det, så det hoppas jag verkligen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.