Aegirbios vd Martin Linde säger att de har skickat ungefär en miljon covidtester till Thailand under hösten. Foto: Aegirbio/TT

Aegirbio satsade på covidtester – börsvärdet ökade till miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Medtechbolaget Aegirbio har rusat på börsen i år och blivit något av en småspararfavorit. Nu är bolaget i gungning efter nya uppgifter om deras affärer – och kursen faller kraftigt.

För ett år sedan köpte Lundabaserade Aegirbio ett covidtestbolag för tio miljoner kronor. Tio månader senare, sommaren 2021, nådde Aegirbio ett börsvärde på över sex miljarder kronor.

Bakom kursrallyt låg flera positiva nyheter om deras snabbtester mot covid-19.

Kraschade börsraketen Aegirbio

Den 25 juni offentliggjorde Aegirbio och deras distributionspartner en ”provorder värd cirka 100 miljoner kronor för leverans till Asien”. Några veckor senare meddelades nya ordrar värda totalt 800 miljoner kronor.

Parallellt med bolagets nyheter haussades aktien på olika börsforum och i sociala medier – och antalet aktieägare växte snabbt. På nätbanken Avanza kan man se hur antalet gick från 12 000 i början av juli till 24 000 i slutet av månaden.

Rusade 400 procent

Samtidigt som investerarna flockades så steg aktien kraftigt. På bara några veckors tid handlade det om en rusning på cirka 400 procent.

Sedan toppen i slutet av juli har kursen dalat – och bara den senaste veckan handlar det om ett ras på närmare 50 procent.

En anledning till den kraftiga nedgången är en uppdatering från Aegirbio på torsdagsmorgonen med besked om förseningar och en lägre omsättningsprognos än väntat.

Problem med tillstånd

Enligt Aegirbios vd Martin Linde har man under hösten skickat ungefär en miljon covidtester till Thailand – vilket är färre än bolaget hoppats på.

– Det har varit svårare att få de nödvändiga tillstånden från myndigheterna i de olika länderna, säger Linde till SVT.

Aegirbios aktie har samtidigt blivit ifrågasatt på olika aktieforum. SVT kan nu också avslöja att det bland Aegirbios partners finns flera kopplingar till aktörer i den så kallade mobilhärvan.

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kraschade börsraketen Aegirbio

Mer i ämnet