SVT har vid flera tillfällen berättat om företaget Facera, som på Arbetsförmedlingens uppdrag jobbat med utbildning och coachning av arbetssökande på en rad håll i landet.
Företaget har varit en framgångshistoria som under de senaste åren kunnat dela ut både vinst, koncernbidrag och bonus till VD:n.
Samtidigt har Arbetsförmedlingens granskningar avslöjat stora brister i verksamheten.
Fördjupad granskning
Bolaget har bland annat fått kritik för sina etableringslotsar – och för att man saknat utbildade studie- och yrkesvägledare på flera orter. På en ort visade Arbetsförmedlingens utredning tidigare i år att bolaget angivit en yrkesvägledare som inte ens jobbat åt bolaget.
Dessa granskningar har redan lett till att Arbetsförmedlingen valt att avsluta avtal med bolaget på flera orter. Men också till att myndigheten valt att göra en fördjupad granskning av Facera, som totalt haft verksamhet på över 30 orter runtom i Sverige.
Anonymt tips
Till grund för granskningen ligger också ett anonymt tips om omfattande slarv och avtalsbrott, från en av Faceras tidigare underleverantörer.
Facera har valt att arbeta med ett stort antal underleverantörer och bara några få egna anställda. Enligt det anonyma tipset låter Facera underleverantörerna få tillgång till information om arbetslösa man inte har rätt till, via Arbetsförmedlingens så kallade webbstöd.
Tipset gör också gällande att Facera låter underleverantörerna skriva på fejkade anställningskontrakt för att komma runt sekretessen:
”Dessa anställningskontrakt är falska då underleverantörerna aldrig fått lön eller arbetat som anställda i Facera”, heter det i anmälan.
Säger upp avtal
Arbetsförmedlingen har nu granskat anställningsavtalen, och bland annat stämt av dem mot Faceras egna uppgifter om antal anställda, och inbetalade arbetsgivaravgifter.
Slutsatsen blir, enligt Arbetsförmedlingen, att personerna i praktiken inte varit anställda av Facera och därmed inte haft rätt att få tillgång till informationen. Med bakgrund av detta säger nu myndigheten upp samtliga återstående avtal med Facera i förtid:
”Agerandet utgör brott mot den tystnadsplikt avseende enskildas personliga förhållanden som enligt avtalets allmänna leveransvillkor ska gälla”, skriver myndigheten till bolaget.
Arbetsförmedlingen skriver också att bolaget och dess företrädare ”systematiskt och under längre tid vid upprepade tillfällen agerat på ett sådant sätt att Arbetsförmedlingens förtroende för bolaget allvarligt skadats”.
Stora brister
Utredningen har gått igenom en rad tidigare klagomålsärenden mot bolaget.
Utöver den granskning av studie- och yrkesvägledare som visade på stora brister tidigare i år, har Facera inte haft personal anställd som varit beredd att ta emot arbetssökande på orter där bolaget haft avtal, och man har även genomfört marknadsföring mot arbetssökande enligt myndigheten brutit mot reglerna.
SVT har sökt Facera utan resultat. Till Arbetsförmedlingen har bolaget tillbakavisat kritiken och bland annat hävdat att de ifrågasatta anställningskontrakten är korrekta.