Personalstrategerna, som numera heter ABC-kraften, fick hård kritik i SVT:s granskning av jobbcoachbranschen 2013.
Arbetslösa deltagare och tidigare personal berättade om meningslösa aktiviteter och rent fusk. Bland annat uppgav anställda att företaget förfalskade personalens CV så att meriterna skulle uppfylla Arbetsförmedlingens krav.
– Har man jobbat som personlig assistent så får man det att låta som att man jobbat med arbetslivsinriktad rehabilitering. Man kan ha jobbat med barn fast det står att man jobbat med vuxna, berättade ”Lisa”.
Arbetsförmedlingen inledde egen granskning
SVT-granskningen väckte starka reaktioner och ledde till en omfattande debatt om både Arbetsförmedlingen och coachföretagen. Bolaget tillbakavisade fuskanklagelserna men Arbetsförmedlingen startade en egen utredning av personalens kompetens.
SVT Nyheter har nu tagit del av utredningen, där man valde att granska en tjänst som kallas arbetslivsinriktad rehabilitering, eftersom den hade tydliga krav på personalens kompetens. Alla handledare skulle bland annat ha ”minst ett års erfarenhet av handledning av personer med ohälsa eller funktionsnedsättning inom arbetslivsinriktad rehabilitering”.
Identiska formuleringar
Arbetsförmedlingens utredare begärde in meritförteckningar för Personalstrategernas handledare, och slogs av att de alla skrivits på bolagets papper med identiska formuleringar om att man på varje arbetsplats skulle ha jobbat ”med personer med ohälsa och/eller funktionsnedsättning utifrån ett coachande/vägledande arbetssätt samt med arbetslivsinriktade inslag”.
Men när utredarna ringde upp de tidigare arbetsgivarna fick man svar som i en rad fall avvek från både kraven och bolagets egen beskrivning.
Handledaren hade jobbat som spådam
En person visade sig ha jobbat som chef för en skoaffär, en annan som elevassistent i grundskolan, en tredje som lärare, en fjärde som butikskassörska...
Flera av handledarna visade sig själva ha varit arbetslösa i åtgärder på de aktuella arbetsplatserna – bland annat i Fas 3.
En av handledarna skulle ha fått sin erfarenhet av coachning genom ett arbete på ett företag som säljer telefontjänster – som spådam.
Gick inte att få kontakt med uppgivna arbetsplatser vid kontroll
Arbetsförmedlingens utredare ställde också kontrollfrågor om syftet med arbetsuppgifterna ”varit att rehabilitera personer med ohälsa och/eller funktionsnedsättning så att de ska kunna börja arbeta eller studera”, och om det ingått kontakter med arbetsgivare för att skaffa fram praktikplatser. Svaren från arbetsplatserna blir gång på gång ”Nej” och ”Nej”.
”Allvarliga kompetensbrister”
Totalt försökte utredarna kontrollera 117 handledare. I många fall gick det inte att komma i kontakt med de uppgivna arbetsplatserna, men i 34 fall konstaterades att handledarna ”utifrån lämnade svar (bör) anses sakna, eller högst sannolikt sakna, efterfrågad kompetens”. Utredarna sammanfattade med att ”försiktigt räknat mer än hälften av alla handledare i tjänst har allvarliga kompetensbrister”.
Bolaget själva stod för felaktiga beskrivningar
Granskarna drog också slutsatsen att det var bolaget och inte de anställda själva som formulerat de felaktiga beskrivningarna, samt att omfattningen talade för ”ett medvetet och systematiskt agerande från företagets sida, snarare än en olycka i arbetet.”
Granskningen ledde till att Arbetsförmedlingen bröt avtalen med företaget på 26 orter där man kunnat belägga felaktigheter. Man krävde också tillbaks drygt tolv miljoner och stoppade bolaget från att delta i nya upphandlingar.
Riskerade konkurs efter brutet samarbete
– Det var jätteallvarligt och det var också därför vi agerade så hårt som vi kunde, säger i dag Arbetsförmedlingens upphandlingschef Martin Kruse.
Åtgärderna innebar att bolaget riskerade konkurs, enligt vd:n och ägaren Per Fredriksson.
Bolaget stämde Arbetsförmedlingen efter granskningen
Våren 2014 stämmer bolaget Arbetsförmedlingen. Man menar att åtgärderna varit ogrundade och att Arbetsförmedlingen låtit sig styras av ett politik- och mediedrev efter SVT Nyheters granskning. När det gäller handledarnas bristande kompetens hävdar man bland annat att även om de aktuella handledarna inte hade rätt erfarenhet när de anställdes, så har de numera fått den efter att ha jobbat hos Personalstrategerna.
Under drygt ett och ett halvt år pågår tvisten i Stockholms tingsrätt, tills parterna i december 2015 enas om en uppgörelse. Där går Arbetsförmedlingen med på att återbetala tre av de tolv miljoner man krävt tillbaka av företaget, och man lovar också att inte låta de tidigare händelserna ligga bolaget till last i framtida upphandlingar.
Enligt Arbetsförmedlingens jurister gjordes återbetalningen eftersom man bedömde att en fortsatt tvist skulle kosta minst tre miljoner att driva, och den ska inte ses som något erkännande av bolagets kritik mot myndigheten.
SVT Nyheter har upprepade gånger sökt bolagets vd och ägare Per Fredriksson utan resultat.
Vet du mer om ABC-kraften/Personalstrategerna eller andra bolag som ska hjälpa arbetslösa och nyanlända? Kontakta vår reporter.