Live

Agenda Special – Sveriges utmaning med inflation

Agenda 28 maj är en hearing om svensk ekonomi och inflation. Några av Sveriges främsta forskare och experter på ekonomi medverkar. Vad kan politikerna göra för att hjälpa svenskarna genom kostnadskrisen?

Agenda 28 maj är en hearing om svensk ekonomi och inflation. Några av Sveriges främsta forskare och experter på ekonomi medverkar. Vad kan politikerna göra för att hjälpa svenskarna genom kostnadskrisen?

Ekonomihearing i Agenda

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Politikerna har inte behövt dra ner på sina egna kostnader

Oscar Sjöstedt (SD), Elisabeth Svantesson (M), Janine Alm Ericson (MP) och Martin Ådahl (C) får frågan om de ökade kostnaderna har gjort att de själva privat måste välja bort något eller byta vanor för att dra ner på kostnaderna. Ingen svarar att de har behövt göra det.

- Jag är höginkomsttagare, det är vi alla runt det här bordet, säger Oscar Sjöstedt.

Överblick

Pinnat inlägg

Det närmar sig sommarlov och semester och många oroar sig nu för hur pengarna ska räcka - vad kan politikerna göra för ta oss genom den pågående kostnadskrisen?

Söndagens Agenda Special handlade om hur vi ska klara den rekordhöga inflationen.

I studion fanns några av Sveriges främsta forskare och experter på området, samt politiker från riksdagens samtliga partier.

Kristdemokraterna: Budgeten visar att vi tar det på allvar

Region Skåne varnar för drastiska nedskärningar i vården om inte regeringen skjuter till pengar. Enligt Hans Eklind, ekonomiskpolitisk talesperson Kristdemokraterna, finns det för närvarande inte möjlighet att kompensera Sveriges kommuner och regioner fullt ut. Den nuvarande budgetpropositionen vittnar dock om att man tar deras situation på allvar, anser Hans Eklind, ekonomiskpolitisk talesperson Kristdemokraterna.

- Den här regeringen har ju i ett läge med hög inflation, stigande räntor och en hög arbetslöshet så valde man ändå att satsa 12 miljarder kronor, en tredjedel av reformutrymmet. Det är ett besked, säger Hans Eklind (KD).

Ska det stängas igen vårdavdelningar i Skåne?

- Man ska prioritera kärnverksamheten så långt möjligt, säger
Hans Eklind (KD).

Men de säger att de inte kan det?

- Ytterst är det kommunen och regionen som fattar beslut om hur man bäst löser den ekonomiska situtationen, då kan det vara så att regioner och kommuner väljer att höja skatten, även om jag ser det som den absolut sista utvägen, Hans Eklind (KD).

Centerpartiet: Kommunerna och regionerna måste få besked

För att behålla dagens välfärdsnivå kommer kommuner och regioner behöva 15 till 20 miljarder i extra tillskott, enligt
Konjunkturinstitutet.

Centerpartiet vill se åtta miljarder mer i statsbidrag till kommunerna och regionerna, berättar Martin Ådal, ekonomisk-politisk talesperson Centerpartiet.

- Vi måste börja ge besked. Vi kan inte bara lämna den här situationen som det är. Det är en sådan kraftig nedgång i kommunernas situation, det är så många lärare som sägs upp och så många små skolor som stängs, säger Martin Ådal (C).

Vänsterpartiet: Satsningar inom offentlig sektor får annan typ av inflationseffekt

Vänsterpartiet vill se en ökad budget till kommuner och regioner, något som i dagens läge kan riskera att spä på inflationen.

- Även här fick vi höra att satsningar inom den offentliga verksamheten får andra i inflationseffekter än om man skjuter de rakt ut i form av en skattesänkning till exempel, säger Ali Esbati, ekonomisk-politisk talesperson, Vänsterpartiet.

Det är den samlade politiken som påverkar efterfrågan, säger
Ali Esbati (V).

- Ska de här pengarna som betalas ut gå till lärare, läkare och sjuksköterskor eller ska de gå till att någon som har tre utlandssemestrar på ett år inte ska behöva att dra tillbaka en av dem?

Sverigedemokraterna om det statliga stödet till kommuner och regioner

Regeringen avsatte 12 miljarder extra till kommuner och regioner det här året, både i generella och riktade statsbidrag. 8 miljarder mindre än vad Sveriges regioner och kommuner begärde.

- Det här är vad det innebär att prioritera när resurserna är begränsade och behoven i princip oändliga, säger Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politiska talesperson Sverigedemokraterna.

Sverige har "enorma investeringar att göra när det kommer till inre- och yttre säkerhet", säger Oscar Sjöstedt (SD) och hänvisar till försvaret och rättsväsendet.

- Vi hade rent tentativt kunnat säga att vi inte satsar en krona på upprustning av Försvarsmakten, för vi lägger de pengarna på kommunsektorn istället. Men vilken säkerhetspolitisk analys ligger till grund för en sådan prioritering?, säger Oscar Sjöstedt (SD).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sex regiontoppar varnar för långvarig vårdkris: "Värsta jag har sett"

Jan Lundell i Uppsala • I Finland finns minsta kommunen på Åland. Sottunga kommun har nu kommit upp till 105 invånare igen, så jag skulle tro att Sveriges kommuner är att betrakta som relativt stora i jämförelse.

Med vänliga hälsningar!

Markerad händelse

Sämsta resultatet på 20 år för kommuner och regioner

Nästan 50 av landets 290 kommuner och 17 av 21 regioner kommer gå med underskott i år och det kommer att bli de lägsta resultaten på 20 år. Det säger Emelie Värja från Utjämningsutredningen, som tittar på i vilken utsträckning skattepengar fördelas rättvist över landets kommuner.

- Kostnaderna har ökat betydligt snabbare än intäkterna. Framförallt pensionskostnader, men även räntor, hyror, säger
Emelie Värja.

Liberalerna: Vill sänka elskatten

Cecilia Rönn (L) Skattepolitisk talesperson, tycker att elstödet var rätt och riktigt med bakgrund av de höga elpriserna.

- Det vi behöver göra nu är att se över hur vi kan få mer planerbar elproduktion i hela landet så att det blir billigare, säger Cecilia Rönn (L).

På längre sikt vill Liberalerna se över och sänka elskatten.

- Då får vi en lägre kostnad direkt vilket är bra för inflationen samtidigt som vi slipper den här byråkratin att betala tillbaka flaskhalsintäkterna. Vi hjälper dessutom näringslivet att ställa om, säger Cecilia Rönn (L).

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

S om barnbidraget: "Riskerar att urgröpas"

Socialdemokraterna föreslår 200 kronor extra i barnbidrag under de tre sommarmånaderna.

Är det tillräckligt för att de här familjerna ska klara den här kostnadsökningen?

- Om du frågar mig långsiktigt så är det en större fråga där vi verkligen måste fundera på barnbidraget. Det urgröps för varje år som går med inflationen, det är ett av de stöd som inte är inflationsskyddat, säger Mikael Damberg, ekonomiskpolitisk talesperson Socialdemokraterna.