Britta Lejon är ordförande på fackförbundet ST och hon anser att ledningen på SiS inte tar problemen på allvar. Foto: SVT

”Agera nu innan någon dör”

Uppdaterad
Publicerad

På fackförbundet ST är de rädda att våldet på Statens institutionsstyrelse, SiS, ska gå så långt att någon dör om inte situationen förändras.

– Det är inte en hållbart just nu och det ska inte behöva gå så långt att någon i personalen mister livet innan man agerar, säger ST:s ordförande Britta Lejon.

Förra året kom det in 1.897 anmälningar om våld och hot till SiS interna händelserapporteringssystem. Av dessa har bara en handfull blivit anmälda till polis eller Arbetsmiljöverket. Skyddsorganisationen gjorde en stickprovskontroll i det interna händelserapporteringssystemet och fann då att av 51 händelser med våld riktat mot huvudet polisanmäldes bara två av fallen.

– Problemet på SiS är att ledningen inte tar den här situationen på tillräckligt stort allvar, säger Britta Lejon. 

”Förvånad över siffrorna”

Christina Westblom är tf personaldirektör på SiS och sitter i myndighetens ledning. Hon håller inte med om kritiken.

– Vi tar problemen på allvar och det vet skyddsorganisationen om också. Vi behöver kanske bli bättre på att samarbeta mellan skyddsorganisation och arbetsgivare, säger Christina Westblom.

Fast om man bara polisanmäler två av 51 händelser med våld mot huvudet, är det då att ta problemen på allvar?

– Jag tycker att den frekvens av händelser där personalen utsätts på olika sätt, det är alla möjliga händelser, det är viktigt att vi tar alla händelser på allvar. Jag kan dock inte kommentera de två polisanmälningar som du refererar till, säger Christina Westblom. 

Men jag pratar inte om fallen som ni polisanmält, jag pratar om de ni inte polisanmält. Varför är det så många som inte polisanmälts?

– Jag kan inte svara på det, säger Christina Westblom.

Måste göra sekretessprövning

Christina Westblom menar att det finns en osäkerhet kring polisanmälningarna på grund av sekretess rörande de unga klienterna som tvångsvårdas av SiS. Detta efter beslut från Justitieombudsmannen och Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Personalen på SiS måste göra en sekretessprövning innan de kan göra en polisanmälan och ska vara extra försiktiga om ungdomen är under 15 år.

– Jag tror att det kan finnas en osäkerhet kring frågan, vad som ska polisanmälas. Men annars är min erfarenhet att  våra chefer är duktiga på att bedöma detta så jag är lite förvånad över siffrorna, säger Christina Westblom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.