Humanoiden ”Sophia” presenteras vid digitala mässan i polska Krákow. Foto: Tomasz Wiech, TT

Så kan AI ta ditt jobb – och skapa miljoner nya

Uppdaterad
Publicerad

Tror du att intelligenta, självlärande datorer och robotar kommer att göra dig arbetslös? Svaret på frågan är inte självklart – den nya tekniken kan både göra jobben fler och färre.

I rapporten ”Vartannat jobb automatiseras inom 20 år – utmaningar för Sverige” har Stiftelsen för strategisk forskning undersökt hur den svenska arbetsmarknaden kommer påverkas av den nya tekniken

Hotade modeller

Fotomodell, bokföringsassistent och maskinoperatör pekas ut som de jobb som är mest sannolika att försvinna (över 97 procents sannolikhet). Andra yrken som anses hotade är kassapersonal, finansrådgivare, taxichaufför och it-support.

Det här handlar så klart om gissningar, ingen vet säkert vad som kommer hända. Men att AI – artificiell intelligens – kommer att göra så att vissa jobb försvinner är inte så konstigt. Det gjorde även datoriseringen och före dess industrialiseringen.

Avancerade jobb

Men med AI:s intåg är det inte längre enbart de enkla jobben som spås försvinna. Även arbeten som utförs av välutbildade människor kan tas över när maskiner börjar förstå och lösa problem på egen hand.

Men ju mer kreativitet ett yrke kräver och ju fler sociala relationer det består av, desto längre tid tar det för AI att lära. ”Trygga” jobb ur det perspektivet är präst, psykolog, sjuksköterska och lärare.

Positiva effekter

Dessutom: AI måste inte betyda färre jobb för människor att utföra, många tror att det blir tvärt om. Enligt en rapport från amerikanska analysföretaget Gartner kommer var femte anställd ha hjälp av artificiell intelligens i sitt jobb redan år 2022.

Från år 2020 räknar man med en positivt nettoeffekt på sysselsättningen. Då kommer 2,3 miljoner jobb skapas tack vare teknikskiftet samtidigt som ”bara” 1,8 miljoner arbetstillfällen försvinner.

Även konsultfirman McKinsey delar AI-optimismen och bedömer att tekniken kan öka den svenska tillväxten och skapa 300 0000 nya arbetstillfällen till år 2030.

Hela eller halva jobbet

Skiljelinjen går mellan de yrkesområden där artificiell intelligens klarar av att utföra hela jobbet själv och de där AI främst kan tjäna som assistent och göra människan bättre på sitt jobb.

Det är också lätt att förväxla artificiell intelligens med robotisering, som i första hand handlar om att tunga eller monotona jobb tas över av maskiner och algoritmer som ett sätt att spara både tid och kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.