Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna på 20-åringen ur polisens förundersökning. Foto: Michael Jansson/SVT/Polisen

AIK:s säkerhetschef om tillträdesförbud: ”Relativt enkelt komma in”

Uppdaterad
Publicerad

Tillträdesförbud och arrangörsavstängningar ska stoppa stökiga supportrar. Men förbuden är ofta svåra att upprätthålla.

– Det är relativt enkelt att komma in ändå, säger AIK:s säkerhetschef Henrik Koch.

Den 20-årige mannen hade på grund av misskötsamhet fått tillträdesförbud på svenska idrottsevenemang.

Trots förbudet gick han vid minst två tillfällen på AIK-matcher i Allsvenskan. Under Stockholmsderbyt mot Hammarby i augusti förra året var han aktiv i slagsmålet som bröt ut på läktaren – och dömdes i förra veckan för bland annat våldsamt upplopp och brott mot lagen om tillträdesförbud.

Enligt AIK:s säkerhetschef Henrik Koch är det svårt att identifiera och stoppa personer från att gå på matcherna.

– Vi har en massa entréer, vi får inte dela ut bilder på de som har tillträdesförbud och vi har inte systemen att kunna kolla legitimation i dag. Med andra ord är det ganska lätt att ta sig in här ändå, säger han.

Enligt polisen utfärdades 149 tillträdesförbud kopplade till fotbollsevenemang under 2022. I dagsläget är 65 stycken aktiva.

Införde exkluderingsstrategi

Svensk fotboll övergav för några år sedan den så kallade villkorstrappan, som kritiserades för att fokusera på kollektiv bestraffning. I stället infördes den så kallade exkluderingsstrategin – som går ut på att individer som begår brott eller bryter mot ordningsregler ska identifieras och lagföras, alternativt drabbas av andra sanktioner som arrangörsavstängningar.

– Både vi och supportrarna var nog ganska överens om att vi ville att enskilda personer skulle ta straff för sina gärningar. Vi stänger av folk, vi polisanmäler alla brott som sker inne på arenan, vi gör det som vi har möjlighet att göra, säger Henrik Koch.

Om tillträdesförbud

Lagen om tillträdesförbud vid idrottsarrangemang trädde i kraft 2005. Den som får ett förbud får inte vistas vid inhägnade idrottsanläggningar i Sverige när det anordnas matcher som omfattas av förbudet.

2015 fattades beslut som tillät polisen att föra ett register över personer med tillträdesförbud. Det skulle underlätta att stoppa dessa personer redan i entrén till arenor.

Under 2022 utfärdades 149 tillträdesförbud kopplats till fotboll, enligt polisen. I december 2022 var ytterligare 98 under utredning. I dag är 65 tillträdesförbud aktiva.

Källa: Polisen, Åkklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.