Foto: Pierre Ragnehag, SVT

Åkesson på snabbturné i länet

Uppdaterad
Publicerad

På förmiddagen Sundsvall, vid 13-tiden Ånge, och sedan 16.00 i Härnösand. Jimmy Åkesson trampar gasen i botten när han besöker länet idag. Det blir snabbdating med länsväljarna för Sverigedemokraternas partiledare. Men Åkesson möttes även av protester.

Någonstans mellan 250 och 300* personer kom till Stora Torget i Sundsvall idag för att lyssna på Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare. 

Det är lite snabbdating med väljarna för Åkesson- på en och samma dag betar han av Sundsvall, Ånge och Härnösand.

Val 2018 – #dinröst

Att det handlar om ett parti som tydligt upplever vind i seglen är uppenbart – Åkesson presenteras för Sundsvallspubliken som ”statsministerkandidaten”.

Protest mot SD-ledaren

Av befarat stök och bråk i samband med mötet blev dock intet. När Åkesson talade i Luleå för några dagar sedan avbröts han av demonstranter som ropade slagord mot scenen. En påtagligt irriterad Jimmie Åkesson valde då att avbryta sitt tal efter en kvart.

I Sundsvall hade polisen tagit det säkra för det osäkra och en grupp poliser rörde sig på Stora Torget under mötet.

Det blev också protestaktioner, men av ett betydligt mer stillsamt slag än i Luleå senast.

Mellan åtta och tio personer stod tysta och med ryggarna vända mot partiledarens tal för att markera sitt avstånd till Sverigedemokraterna. 

Mest riksfrågor – och attacker på andra

Själva talet Åkesson höll kom mest att handla om frågor på riksplanet. Problem och frågeställningar som berörde norra Sverige lyste helt med sin frånvaro.

Påfallande lång tid använde Åkesson till att häckla andra partier, främst Socialdemokraterna och Moderaterna. Stefan Lövens regeringstid avfärdade han – återigen – som katastrofal.

SVT: Varför tog du inte alls upp frågor som berör Norrlands inland i ditt tal?

– Det var inget medvetet val från min sida, jag utgick från att de lokala kandidaterna redan tagit upp de frågorna, menade Åkesson som på fråga pekade på skattelättnader, bland annat på drivmedel, som ett sätt att stödja glesbygder.

Kommunerna är ju de särklassigt största arbetsgivarna i länets kommuner idag. Lägg till detta de dryga 7 000 som arbetar inom landstinget, och bilden blir tydlig över hur avgörande den offentliga sektorn är för arbetsmarknaden i länet.

Bristen på arbetskraft ökar

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är behovet skriande stort av personal de närmaste 10 åren,  ”hundratusentals nya medarbetare” som SKL formulerar saken. Ett sätt att lösa den här stora bristen är, menar SKL, att se till att nyanlända bättre och snabbare kan ges jobb inom offentlig sektor.

Kritisk mot SKL:s analys

I en Eko-intervju häromdagen reagerade Åkesson starkt på resonemanget från SKL och avfärdade organisationen som ”politiskt styrd”.

Men under besökte i Sundsvall idag valde han att tona ner sin kritik mot SKL.

– Jag har ingen anledning att ifrågasätta SKL:s siffror, men jag är inte insatt i hur de har räknat.

– Jag har hört det där siffrorna många år nu, och man flyttar hela tiden fram det där, menade han.

Samtidigt medgav han att det visst finns en stor arbetskraftsbrist även i norra Sverige.

Lösningen, menar han, handlar om utbildning.

*Uppskattningen av antalet på plats gjordes av de poliser på plats SVT talade med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet