Förundersökningen gäller brott mot lagen om meddelarskydd, uppger kammaråklagare Anette Fassl för SVT.
Hon betonar att det är lågt ställda krav för att inleda en förundersökning, det räcker att det finns anledning att anta att ett brott har förövats som ligger under allmänt åtal.
Men enligt Anette Fassl kan polis och åklagare inte gå till botten med vad som hänt på Sabbatsbergsbyn inom ramen för en så kallad förutredning utan man måste inleda en förundersökning.
Granskning avslöjade
Bakgrunden är Sveriges Radios mycket uppmärksammade avslöjanden om hur Attendo gav en anställd en formell reprimand efter att hon berättat i tidningen Expressen om förhållanden på boendet under pandemin.
Den anställda fick en erinran som senare drogs tillbaka. Hon har också fått en offentlig ursäkt av Attendos vd Martin Tivéus och företaget har utlovat en rad åtgärder för att förbättra rutinerna kring meddelarskydd och personalens möjligheter att slå larm.
Attendo uppger i en kommentar till Ekot att man välkomnar att frågan utreds.
Fakta: Meddelarskyddet
• Meddelarskyddet innebär att den som lämnar uppgifter till massmedier har rätt att vara anonyma om de vill det.
• Deras identitet får inte avslöjas eller efterforskas.
• Att röja en anonym källa kan vara straffbart.
• Syftet är att personer ska kunna känna sig säkra om de berättar om missförhållanden.
• Principen baseras på grundlagarna tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen.
• Rätten att meddela och offentliggöra uppgifter gäller för anställda på statliga och kommunala myndigheter, kommunala bolag som kommunen har ett avgörande beslutanderätt över samt anställda i privat verksamhet inom skola, vård och omsorg som till någon del är offentligt finansierad.
Källor: Nationalencyklopedin och Journalistförbundet (TT)