Åklagaren väcker åtal för terroristbrott och försök till terroristbrott. Sedan händelsen inträffade har det bedrivits en omfattande utredning, berättar Henrik Olin. Säpo tog tidigt över ansvaret för utredningen, men har löpande samarbetat med polisen på Gotland. Under de fyra månader som gått har över hundra förhör genomförts.
Man har även gjort tekniska undersökningar av beslagtagna telefoner, datorer och anteckningsböcker. Från starten av utredningen har det också varit viktigt att utreda om den åtalade agerat på egen hand eller om det funnits andra inblandade personer. Enligt åklagaren finns alltså inget som tyder på andra inblandade.
Flera namn i utredningen
Ett stort antal namn förekommer i utredningen. Enligt Henrik Olin är det personer som Theodor Engström intresserat sig för – personer som han själv också berättat om.
– Det är i huvudsak journalister och politiker, men även andra personkategorier, säger Olin.
Bara i ett fall väljer åklagaren att väcka åtal om försök till terroristbrott genom förberedelse till mord: mot Centerpartiets partiledare Annie Lööf.
Anledningen till detta ska vara att Annie Lööf är den person som nämnts mest, och att det enligt Henrik Olin går att visa på att den åtalade har vidtagit vissa förberedelsegärningar.
Engströms försvarsadvokat: Mycket fokus på Lööf
Theodor Engströms försvarsadvokat Staffan Fredriksson säger att mycket fokus har riktats mot Annie Lööf, och att det funnits fler måltavlor.
– Min klient säger också att det kanske mer var slumpens skördar som gjorde att det blev riktat mot henne, om det nu ens blev på det viset. Det finns vissa planeringsåtgärder, men om de når upp till den nivån att det kan föranleda ansvar för förberedelse till terrorbrott, det vet jag inte, säger han.
– Men han säger att han hade hundratalet potentiella måltavlor i Almedalen, allt från höga politiker till andra politiker, fortsätter Fredriksson.