Söndagens Stockholmsderby mellan Djurgården och AIK fick avbrytas efter att maskerade supportrar försökt ta sig in på planen. Polisen utreder skandalscenerna som våldsamt upplopp – och har börjat arbetet med att försöka identifiera de skyldiga.
Förra veckan föll domen efter våldsamheterna på Friends Arena efter derbyt mellan AIK och Hammarby i augusti förra året. Sju män åtalades för våldsamt upplopp, sex män dömdes – och fler åtal är att vänta.
Omfattande utredning
Enligt kammaråklagare Marie Bastin ligger ett omfattande utredningsarbete bakom de fällande domarna.
– Det är extremt resurskrävande. Det är väldigt mycket filmmaterial som ska gås igenom och det tar tid att ta in så många personer på förhör, säger hon.
Ofta är de inblandade maskerade och i utredningsmaterialet framgår det hur polisen har lagt ner omfattande resurser på att identifiera männen. Bland annat genom att jämföra bilder på individer från våldsamheterna med bilder från övervakningskameror utanför arenan.
I ett fall blev en tatuering på armen avgörande för att bevisa identiteten på en maskerad man.
Hade tillträdesförbud
En av männen som dömdes hade tillträdesförbud och skulle egentligen inte ha fått komma in på derbyt förra året.
– Det är beklagligt men jag föreställer mig att det är svårt för polis och arrangörer att se till att de här förbuden efterlevs, säger Marie Bastin.