I januari i år gick småsparare från nätforumet Reddits underforum Wallstreetbets samman och pressade upp aktiekursen för Gamestop med flera hundra procent. Aktien hade tidigare legat på bottennivåer och som en följd av det hade stora investerare och hedgefonder blankat aktien, alltså satsat på att värdet skulle sjunka.
Att Redditanvändarna pressade upp kursen fick alltså stora konsekvenser. En möjlig förklaring till varför så många drogs med i aktionen finns 13 år bak i tiden: finanskrisen 2008.
David mot Goliat-kamp
– Finanskrisen lämnade mycket djupa ärr i ekonomin. Det har dröjt sig kvar en känsla av att man aldrig gjorde upp räkningen. Bankerna återhämtade sig snabbt och gjorde snart nya rekordvinster, men vanligt folk kom inte på fötter igen, säger Saule Omarova, professor i juridik på Cornell Law School i dokumentären När Gamestop skakade börsen.
– När det här med Gamestop hände var det som om de fått ett redskap. För första gången på länge kändes det som om man kunde göra något, säger Patrick Klepek, reporter på Motherboard.
Det utmålades av många som en slags David mot Goliat-kamp, där småspararna stod upp mot den mäktiga finansvärlden på Wall Street. En del av de hedgefonder och investerare som hade blankat Gamestop-aktien förlorade miljardbelopp. Men juridikprofessor Saule Omarova menar att det att det ändå inte har minskat Wall Streets makt.
”Kastar bensin på brasan”
– Wall Street kan inte tyglas genom att man investerar i en tillgång som man tror att Wall Street inte gillar. Wall Street bryr sig inte. De skulle köpa och sälja sina egna farmödrar om det passade deras portföljer, säger hon.
– Snarare förstärker man Wall Streets makt. När vi tillför systemet pengar kastar vi bensin på brasan.
Vanessa Martini och Daniel Noriega drogs båda med i rörelsen på Wallstreetbets och investerade i Gamestopaktien – men med vitt skilda resultat.
Starta videon ovan för att höra hur det gick för Vanessa Martini och Daniel Noriega. Se hela dokumentären När Gamestop skakade börsen torsdagen 2 december klockan 20:00 i SVT2 eller redan nu på SVT Play.
Så fungerar blankning
Blankning används för att kunna tjäna pengar på en fallande aktiekurs. Det sker genom att man lånar aktier som man inte äger på marknaden genom att ta upp en blankningsposition. Sedan säljer man aktierna och hoppas kunna köpa tillbaka dem billigare i framtiden. Blankaren har, eftersom han eller hon har lånat aktierna av någon, ett krav på sig att någon gång i framtiden lämna tillbaka de lånade aktierna. Om priset som man köper tillbaka aktierna för är lägre än priset man från början sålde dem för, har man gjort en vinst när man lämnar tillbaka de lånade aktierna.
Men om aktiepriset i stället stiger blir det en förlust. Dessutom riskerar den förlusten bli allt större eftersom blankaren måste köpa tillbaka aktien för att kunna lämna tillbaka lånet, aktiepriset stiger ytterligare. Det blir då en ond spiral för blankaren, och stora kursvinster för dem som spekulerat i en uppgång.
Källa: TT