Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
85 procent av Securitas koncernledning består av män. Det spelar roll, menar Stiftelsen Allbrights talesperson Maija Inkala. Hör henne i inslaget och se hur Securitas-ledningen ser ut i klippet. Foto: Emil Larsson

Allbright: Missförhållandena kan vara tecken på företagskultur

Uppdaterad
Publicerad

Två nyckelpersoner på säkerhetsföretaget Securitas har i hemliga inspelningar berättat om återkommande bordellbesök i Spanien. Samtidigt är bara två av 14 toppchefer inom företaget kvinnor.

Jämställdhetsstiftelsen Allbright menar att den här typen av missförhållanden ofta handlar om en företagskultur.

– Så som chefen beter sig påverkar så klart kulturen på hela företaget, säger talespersonen Maija Inkala.

Uppdrag granskning har tidigare avslöjat hur två nyckelpersoner inom Securitas i hemliga inspelningar berättar om sina återkommande bordellbesök i Spanien.

Stiftelsen Allbrights talesperson Maija Inkala arbetar med att få företagsledningar att bli mer jämställda. När hon lyssnat på inspelningarna säger hon att det sällan räcker att peka ut enskilda personer när liknande uppgifter kommer fram – man måste i stället arbeta med hela företagskulturen.

– Så som chefen beter sig påverkar så klart kulturen på hela företaget, säger hon.

”Kopplat till representation”

Enligt Securitas etik-dokument ser företaget sig självt som en ”jämställd arbetsplats”. Samtidigt är idag 12 utav 14 chefer i Securitas koncernledning män.

– Det här är absolut en fråga som är kopplad till representation. Det vi kan se är att om vi har en grupp som påminner väldigt mycket om varandra när det kommer till kön, ålder eller bakgrund, ökar risken för att man tar sig an problem på samma sätt, och tänker lika. Det blir likriktade beslut och grupptänkande, säger Maija Inkala.

Gunilla Ahrén är grundare för Ruter Dam, en stiftelse som verkar för att få in fler kvinnor på höga chefspositioner i stora företag. Mellan 1987 och 2017 var hon även vd och hade då ansvar för kontakten med Securitas.

– De var mindre intresserade av kvinnliga chefer på den tiden. Nu vet jag inte hur det förhåller sig eftersom jag inte är vd längre. Men de var företaget man nästan inte brydde sig om att fråga eftersom det var ingen fråga på den tiden som var högst upp på deras agenda, säger hon.

Securitas: Vi arbetar med frågan

Securitas Sverigechef sedan knappt två år, Carl Dahlén, menar att SVT:s avslöjanden inte visar på problem i företagskulturen utan att det i stället rör sig om ett oacceptabelt beteende från enstaka individer.

I ett mejl till SVT kommenterar han den kvinnliga representationen så här:

”För mig är det en självklarhet att både Securitas och näringslivet i stort behöver ha fler kvinnor på högre positioner. Jag kan inte uttala mig om hur jämställdhetsarbetet såg ut inom Securitas Sverige innan jag kom hit för ett och ett halvt år sedan, men idag finns det ingen tvekan om att vi både är medvetna om detta och att vi ständigt arbetar med frågan. Inom Securitas Sverige är andelen kvinnor 28 procent och två av nio personer i ledningsgruppen är kvinnor. Min ambition är att öka andelen kvinnor både i bolaget i stort och i ledningspositioner.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man ska inte inbilla sig att hon tycker att det är kul” – här berättar Securitas nyckelpersoner om sina bordellbesök i hemlig inspelning. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.