Asylsökande som anger att de är under 18 år behöver styrka detta när Migrationsverket gör sin asylbedömning. Om de inte kan det har de sedan tre år tillbaka möjlighet att få sin ålder bedömd av Rättsmedicinalverket.
Knän och visdomständer röntgas. Fram till det senaste årsskiftet har fler än 11 000 personer undersökts. Drygt 80 procent har bedömts vara över 18 år.
– Från vår sida är det viktigt att vi inte ifrågasätter om vi ska ha medicinska åldersbedömningar eller inte, säger migrationsminister Morgan Johansson (S).
– Har man åldersbedömningar så måste de ju vara så rättssäkra det bara går och om vi har prövningar där barn bedöms som vuxna så är det inget annat än en rättsskandal, säger Rasmus Ling, migrationspolitisk talesperson i Miljöpartiet.
Ingen utredning finns
Kritiker menar att undersökningsmetoden är opålitlig och efter att Miljöpartiet drivit på meddelades i april förra året att regeringen skulle tillsätta en oberoende granskning av undersökningarna under 2019.
Men ännu finns ingen utredning. Miljöpartiet och Socialdemokraterna fortsätter att diskutera hur direktiven till utredningen ska se ut – och det är här skon klämmer. Miljöpartiet har under en lång tid ifrågasatt åldersbedömningarna och för många i partiet är frågan mycket viktig.
– Vi kan ha utvisat tusentals ensamma barn fast de hade rätt att stanna i Sverige. För mig är det inget annat än en ren skandal, säger Alexander Franzén, som ansvarar för frågan i Grön ungdom.
”Oerhört frustrerande”
Men Socialdemokraterna lyfter i stället fram andra aspekter av frågan.
– Det är viktigt för att man ska kunna kontrollera hur gamla de asylsökande egentligen är och vi kan inte vara det enda landet i vår omvärld som inte klarar av att göra det, säger migrationsminister Morgan Johansson (S).
– Det är oerhört frustrerande att det drar ut på tiden, med att starta utredningen, säger Rasmus Ling (MP).