”Nu kan du som utsatts för brott vittna anonymt”, skrev energi- och näringsminister samt vice statsminister Ebba Busch i bildrubriken, något Expressen var först med att rapportera.
Inlägget raderades vid 09-tiden på torsdagen, efter att ha varit publicerat i drygt 15 timmar. Vid lunchtid publicerade Busch ett nytt inlägg om anonyma vittnen med en rättelse.
Inlägget har även delats på Facebook, men där har bildtexten ändrats till: ”Nu kan den som bevittnat brott vittna anonymt”.
Ny lag vid årsskiftet
Regeringen har beslutat att i vissa fall tillåta anonyma vittnen under förundersökningar och brottmål i domstol.
Den omdebatterade lagen trädde i kraft vid årsskiftet, och rör brott som har minst två års fängelse i straffskalan.
Men den nya lagen gör det inte möjligt för målsägande, det vill säga den som blivit utsatt för brott, att vittna anonymt.
Juristen Tove Lindgren säger till SVT Nyheter att Ebba Buschs uttalande är anmärkningsvärt.
– Det är olyckligt att hon har sagt så, för att det är fel. Den här lagen gäller för vittnen men inte för målsäganden, säger hon.
Teresa Carvalho (S): ”Allvarligt”
Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Teresa Carvalho anser att det är ett allvarligt fel.
– Att Ebba Busch kan sprida så felaktig information om den nya lagen är allvarligt. Svenska folket måste kunna lita på att det vice statsministern säger är sant, säger hon och fortsätter:
– Självklart kan alla begå misstag, men det här är ju ingen liten detalj, utan en beskrivning av vad lagen går ut på.
En annan som är kritisk är juridikexperten Mårten Schultz.
”Det här är ju ändå bara för slarvigt. Här har justitiedepartementet jobbat under lång tid med att utreda och skriva genomtänkt förslag, baxa det genom riksdagen bara för att se hur en minister som når ut till 10000 ggr fler än departementet kommunicera om det helt tokigt”, skriver han på plattformen X.
Buschs presstjänst: Ska se över rutiner
Ebba Buschs presstjänst meddelar att man ska se över rutinerna efter det felaktiga uttalandet.
– Det är jättetråkigt att det har blivit fel i bildtexten och vi har korrigerat felet. Den mänskliga faktorn har spelat in här. Vi kommer se över våra rutiner, säger Ebba Buschs pressekreterare.
Fakta anonyma vittnen
Vittnen får lämna sina uppgifter under anonymitet om det finns en påtaglig risk för att de eller deras närstående utsätts för allvarlig brottslighet.
Tillämpningen ska vara restriktiv. I första hand ska andra åtgärder övervägas, såsom vittnesskydd.
För att lämna uppgifter anonymt ska straffet för brottet i fråga motsvara minst två års fängelse.
Ansökan om att ett vittne ska höras anonymt kan göras vid tingsrätten av en åklagare, den misstänkte eller den tilltalade. Domstolen beslutar i frågan om anonymitet.
Källa: Riksdagen/Polisen