– Det blev besöksstopp, vi gjorde hälsokontroller på personal som skulle arbeta och skickade hem alla som upplevde sig sjuka på en gång, säger Carita Leppäkorpi, verksamhetschef på Eskilshem.
Äldreboendet, som drivs av Attendo, fick in smittan tidigt och det finns boende som har avlidit i sviterna av covid-19. Men i vår granskning är det ett av de boenden som inte har haft någon överdödlighet under den första eller andra coronavågen.
Carita Leppäkorpi anser att en fungerande kohortvård har varit avgörande, alltså att viss personal enbart fått vårda covidsjuka. Även att de har testat all personal regelbundet.
– Vi hittade personer som inte hade symptom men som ändå var positiva. Jag tror att det var en av åtgärderna som gjorde att vi inte fick så stor smittspridning, att vi hittade de här personerna tidigt, säger Carita Leppäkorpi.
Så gjorde de för att motverka smittspridningen – se klippet ovan.
Fakta: Så gjorde vi granskningen
SVT Nyheter har undersökt överdödligheten på Sveriges äldreboenden under coronapandemins andra våg, med hjälp av data från söktjänsten Ratsit. Överdödligheten är ett mått på hur många fler som dör än snittet under en viss tidsperiod.
Vi har tittat på antalet avlidna som varit folkbokförda på äldreboenden under de tio sista veckorna 2020 och jämfört med ett genomsnitt från motsvarande period åren 2017-2019.
Vi fann en överdödlighet på 19 procent på landets äldreboenden under tioveckorsperioden 2020. För Region Skåne, som varit hårt drabbad, var överdödligheten runt 50 procent. Andra regioner som sticker ut är Halland, Kronoberg, Gävleborg och Stockholm.
Överdödligheten säger ingenting om hur många som har dött i covid-19, men den kan ge en indikation på var smittan har slagit hårt. Det finns också ett bortfall i vårt material, exempelvis kan människor som bor på äldreboenden vara skrivna på en tidigare hemadress.