Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Alexander Norén om Alectas ursäkt: ”Matematiskt omöjlig”

Uppdaterad
Publicerad

Under dagen meddelades att Alectas styrelse och vd beviljas ansvarsfrihet efter miljardförlusterna. Men enligt SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén var det ett helt annat besked som borde intressera Alectas kunder.

– Givet det som har hänt, är den förvaltningsmodell som vi har haft under lång tid som är den bästa för oss framåt?

Det frågade sig Alectas styrelseordförande Ingrid Bonde under en presskonferens under torsdagen. Svaret på den frågan är också den viktigaste detaljen för alla som har sin tjänstepension hos Alecta, menar SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

– Det är det som avgör om de kommer ha bra avkasning framöver eller inte, om de kan ta igen de där 20 miljarderna eller inte, säger han.

Alecta har tillsatt en utredning som ska undersöka bolagets investeringsstrategi, som de bytte under 2000-talet, och som kan ligga bakom miljardförlusterna.

150 miljarder om 30 år

Ursäkten att 20 miljarder inte skulle vara så mycket pengar, jämfört med hela Alectas kapital, köper inte Alexander Norén. Enligt honom måste man även beakta att man missar avkastningen på de 20 miljarder som försvunnit.

– De hade kunnat växa i snitt 7 procent per år, och vara värda runt 150 miljarder om 30 år. Så jag tror att de räknar lite för snällt, säger han.

Enligt SVT:s granskning kan den som drabbas värst av miljardförlusterna gå miste om 2,4 procent av sin tjänstepension från Alecta. Alexander Norén riktar kritik mot Alectas ledning, som försvarar förlusten genom att säga att det i sammanhanget rör sig om en liten summa.

– Det går ju inte logiskt att få in i huvudet alls, att det inte skulle ha någon påverkan. Jag vänder mig mot att man viftar bort det och säger att det inte kommer märkas alls. Det är matematiskt omöjligt.

Se hur Alectas investeringsstrategi kan ha orsakat miljardförlusterna i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.