Just nu är temperaturen 23-25 grader i havet och algerna frodas i den extrema värmen. Värst är algsituationen på Östkusten och kring Gotland.
– Det har pågått den senaste veckan. Det kulminerar nog i dag (onsdag) eller i morgon, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.
Problemet förstärks av relativt svaga vindar som gör att vattnet inte blandas om så mycket, vilket skulle kunna dämpa vattentemperaturerna.
– De närmaste dagarna kommer det att hålla i sig och vara fortsatt besvärligt, men framåt helgen börjar det blåsa lite mer så att de värsta områdena förskjuts ned mot Baltikum. Sedan kommer även lite svalare luft som gör att blomningen stannar av lite grann.
Hudutslag och kräkningar
De giftiga algerna, huvudsakligen cyanobakterier, avger toxiner som kan skada människor – framför allt barn som är känsligare än vuxna och lättare får i sig större mängder genom kallsupar. Men även djur är känsliga för gifterna, det finns till och med rapporter om hundar som har dött.
Toxinerna kan orsaka magsymptom som illamående, kräkningar och eventuellt feber. Men det kan räcka med att huden kommer i kontakt med algerna vid bad för att man ska få hudirritationer.
Kommunerna tar regelbundet E.coli- och enterokockerprover på vattnet vid stora badplatser och passar då även på att titta efter alger. Men läget kan skifta snabbt, så det är inte säkert att informationen på kommunens hemsida är uppdaterad.
Undvik grumligt vatten
Folkhälsomyndigheten råder människor att undvika bad om vattnet ser grumligt ut.
– Vi råder människor att inte bada i grumligt vatten, där man med ögat kan se en algblomning eller något som man tror är en algblomning, säger Caroline Schönning, mikrobiolog på Folkhälsomyndigheten.
Algerna utsöndrar gift
- Algerna blommar huvudsakligen mellan juli och september, då täcks vattenytan av en blågrön, grön eller gulgrön hinna. Vattnet kan också bli grumligt av små tunna trådar eller barrliknande gryn.
- När algerna snabbt förökar sig i vattnet kan de avge nerv-, lever- eller hudgifter. Den vanligaste giftalgen är de blågröna algerna eller cyanobakterierna.
- Barn som leker vid strandkanten och lätt får många kallsupar är värst utsatta. Även husdjur som hundar och katter är känsliga för gifterna.
- Symptomen på algförgiftning kommer vanligtvis inom några timmar och består av hudutslag, klåda, ögonbesvär, huvudvärk, magsjuka med illamående, kräkningar och diarré.
- Om du misstänker att du blivit algförgiftad ring giftinformationscentralen eller sök vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning.
Källa: 1177 Vårdguiden