Foto: SMHI

Algblomningen påtaglig i svenska vatten

Uppdaterad
Publicerad

Algblomningen har varit påtaglig i svenska vatten de senaste dagarna och den ser ut att stanna så länge det stabila vädret håller i sig. Uppsala kommun har avrått folk från att bada på grund av de förhöjda bakteriehalterna. Samma råd har getts i veckan till badare i bland annat Malmö och Haparanda.

Den giftalgen som är vanligast är de blågröna algerna, även kallad cyanobakterier, och de är i blomning vanligast mellan juli och september när vattnet är som varmast.

Algblomning är en naturlig process. Men de senaste decennierna har bland annat övergödning, utsläpp och utfiskning bidragit till kraftigare algblomningar.

Rejäl algblomning

Cyanobakterier finns i svenska vatten varje år vi den här tiden, men det är inte varje år som det är lika påtagligt som nu menar Jörgen Öberg, oceanograf på SMHI.

– För två år sedan var det blåsigt i princip hela sommaren, då såg man inte till mycket.

Men denna sommaren har det sett annorlunda ut, algblomningen har varit rejäl den senaste veckan.

– Så mycket mer än vad det är nu kan det inte bli.

Mer vind krävs

Så här års är inte en kraftig algblomning något ovanligt. Men mer vind krävs för att algblomningen som täcker vattenytan ska bli mindre koncentrerad, menar Jörgen Öberg.

– Det som skulle kunna göra att det blir någon påtaglig förändring är när det börjar blåsa och det blir vågor som rör om ytvattnet.

Algförgiftning

Symptom

Giftet från algerna kan ge hudutslag, röda ögon som kliar, huvudvärk och magsjuka. Något som ger sig till känna några timmar efter att man badat eller fått i sig vattnet med blommande alger.

Att tänka på vid algblomning

Undvik vatten med blommande alger och alger som spolats upp på land. Om du kommit i kontakt med blommande alger bör du duscha av kroppen och om du fått ögonbesvär, skölj dem med rent vatten. Barn och djur är ofta mer utsatta för algförgifting.

Källa: 1177 vårdguiden, SMHI,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.