Mitt under energikrisen – rekordhög svensk elexport

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under energikrisen har Sverige satt nytt rekord i elexport. Den svenska elexporten i juli blev 4 terawattimmar, visar SVT:s granskning av elexporten. Det är rekordhögt för en enskild månad.

– Det är klart att när det blir övervinster på marknaden så ska de tryckas tillbaka till konsumenterna och företagen, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S).

Regeringen och EU pratar mycket om sin beslutsamhet att rädda de europeiska elkunderna nu när priserna löper amok i spåren av Rysslands krig mot Ukraina. Det handlar om bidrag och pristak bland annat, men planen är långt ifrån genomförd och läget högst osäkert för elkunderna.

Svenska elexporten rekordökar

Under tiden exporterar Sverige el som aldrig förr, vilket driver upp priserna ännu mer i Sydsverige. De senaste tre åren har den svenska elexporten stigit rejält till runt 25 terawattimmar per år. I år har Sverige fram till och med juli exporterat 20 terawattimmar netto.

SVT Nyheter granskar

Elmarknaden i Europa är ihopkopplad och Sverige måste därför enligt konkurrensreglerna exportera el om det finns ledningar och någon utanför Sverige vill betala ett högre pris.

Under rekordmånaden juli 2022 nettoexporterade Sverige till Finland, Danmark, Polen, Litauen och Tyskland. Enda landet vi importerade från var Norge.

Största procentuella ökningen stod exporten till Tyskland för.

”Ingen ny kabel till Tyskland”

Men elexporten förvärrar läget för elkunderna i Sydsverige. Eftersom det både är ont om kraftproduktion och dåligt med överföringskapacitet från norr så finns det ofta inte tillräckligt med el för att både fylla exportkabeln till Tyskland och hålla priset nere i Sydsverige. Därför spiller de höga tyska priserna över på de svenska.

Statliga Svenska Kraftnät äger alla exportkablar utom den till Tyskland, som ägs av norgeägda Baltic Cable AB. Nu har Svenska Kraftnät planer på en egen kabel till Tyskland, utöver Baltic Cable. Det skulle mer än fördubbla Sveriges exportmöjlighet till Tyskland, men det skulle också öka möjligheten till elimport till Sydsverige under kalla vindstilla dagar när Sverige behöver el utifrån.

– Det kommer inte bli någon ny kabel till Tyskland förrän Tyskland har fått ordning på prisbildningen där, säger Khashayar Farmanbar (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet