I Ronneby är arbetslösheten står och efter att Arbetsförmedlingen flyttade sitt kontor är det många nyanlända som har svårt att hålla kontakt med sin handläggare. Foto: Henrik Norrsell/SVT

Ronnebyboende: ”Alla kommer att flytta härifrån”

Uppdaterad
Publicerad

Många kommuner som drabbats av hög långtidsarbetslöshet brottas också med en krympande befolkning. I Ronneby hoppas politiker att ett utbyggt handelsområde ska skapa nya jobb. Men i ortens centrum törstar invånarna efter annat.

Antalet långtidsarbetslösa i Sverige är nu 189 000. I Ronneby i Blekinge har över hälften av de arbetslösa varit det i över ett år, och klassas därför som långtidsarbetslösa.

– Jag tror inte att det finns några unga som kommer att bo kvar i Ronneby. Alla kommer att flytta härifrån. Det finns inga jobb och inget för oss unga att göra, säger Aya Hassan Almogharabi, som är nere på stan med några vänner.

Arbetsförmedlingen stängde

En åtgärd som ska bidra till att få framför allt unga och utrikesfödda i arbete är ett utbyggt handelsområde.

– Vi räknar med att det ger ett 70-tal jobb under nästa år, berättar kommunalrådet Roger Fredriksson (M) och pekar ut platsen för de nya butikerna med fem minuters bilfärd från centrala Ronneby.

Efter 2015 bosatte sig många nyanlända i Ronneby. Det gav en skjuts åt befolkningstalen men skapade en ny utmaning i att få folk i arbete. Några år senare stängde dessutom Arbetsförmedlingens lokala kontor och nu ligger det närmaste i Karlskrona. För många nyanlända har det försvårat kontakten med handläggaren.

– Jag pratar med henne på telefon. Men ibland är det svårt att förstå. Att ses ansikte mot ansikte är bättre, säger Khadijh Saleh från Syrien.

Hon har tidigare jobbat på förskola i Ronneby och drömmer om att göra det igen. Men det är svårt att hitta ett nytt jobb.

– Jag söker hela tiden via Arbetsförmedlingens hemsida. Men jag får till svar att, tyvärr, vi har inget arbete till dig, säger hon.

”Satsas på fel saker”

I Ronneby centrum är det gott om plats på bänkar och uteserveringar. Flera vi möter tycker att det satsas på fel saker för att göra staden mer attraktiv. Johan Kullberg och Charles Mattisson önskar trygghet och stadspuls.

– Utelivet är inte så kul i Ronneby. Jag skulle vilja att man satsade mer på staden, säger Johan Kullberg.

Samma dag har två personer häktats efter ett misstänkt mord. Händelser som det gör att man hellre stannar hemma än går ut, resonerar de.

– Jag skulle vilja se fler poliser ute, säger Charles Mattisson.

Kommunerna med högst andel långtidsarbetslösa

Bengtsfors 60,1 procent.

Åmål 57,9 procent.

Hällefors 57,6 procent.

Högsby 57,3 procent.

Ronneby 56,4 procent.

Lessebo 55 procent.

Eskilstuna 52,2 procent.

Perstorp 51 procent.

Flen 49,4 procent.

Malmö 49 procent.

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.