Björklund upprepar sin kritik mot att regeringen erkänt Palestina och därmed, enligt honom, ensidigt tar ställning till den ena av parterna i konflikten.
– Man har sumpat chansen till goda relationer med Israel, säger han.
Det nya biståndsavtalet är han också kritisk till.
– Man kastar nya pengar efter de gamla som inte har fungerat. Man säger att man ställer krav, men pengarna går ju in oavsett om man uppfyller de kraven. Det är fel hållning, säger Jan Björklund.
Bakvänd ordning
Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström saknade krav om våldet.
– Det var väntade besked, men vad jag saknade från Stefan Löfven var en tydlighet om att få slut på våldet. Han talade om demokrati och mänskliga rättigheter men inte explicit att få slut på våldsanvändningen, säger hon.
– Sedan tycker vi fortfarande att det var fel att erkänna Palestina. Det är bättre att ställa krav först och sedan ett erkännande, nu gör man tvärtom, säger Karin Enström.
Centerpartiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren var besviken efter presskonferensen.
Inget nytt
– Inbjudan var ju jättebra, men jag uppfattade inte något substantiellt nytt. Det här är ju vad som redan ligger i den strategi som regeringen antog i höstas. Nu blev det mer av ett fototillfälle. Jag hade hoppats på något mer initiativ eller något nytt i sak som kunde tillföra något, så i den meningen blev det en missad chans, säger hon till TT.
Kristdemokraternas talesperson Sofia Damm tycker att Stefan Löfven var för vag.
– Jag såg inga tydliga krav. Han nämnde det, men nu när man skrivit under det här avtalet så har man en möjlighet att ställa tydliga krav. I biståndsavtalet ger man Israel huvudskulden för konflikten och man nämner ingenting om Hamas agerande och vilken effekt det har, så jag kan inte riktigt se de här tydliga kraven. Sen är det motsägelsefullt att säga att Palestina nu är en stat samtidigt som man säger att det är viktigt att man fortsätter att bygga en stat, säger Damm.