Äldre man med rollator i ett tomt rum, solljus skiner in genom fönstret.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när Pär Lundholm besöker sin lägenhet efter sprängningen. Foto: Smilla Frykholm/SVT

Bombdåd i Farsta lämnar Pär Lundholm utan ersättning för skador

Uppdaterad
Publicerad

Pär Lundholm skadades svårt i bombdådet i Farsta men får ingen ersättning för sina skador. Han hade nämligen missat att teckna en olycksfallsförsäkring och kämpar nu ekonomiskt.

– Utan mina vänners ekonomiska hjälp hade jag varit på väg mot personlig konkurs för länge sedan.

Den 23 januari larmades polisen till Farsta i Stockholm efter att en bomb hade exploderat i trapphuset i ett flerfamiljshus.

Pär Lundholm hörde ljud i trappuppgången och gick för att kolla vad det var. När han tog tag i dörrhandtaget exploderade bomben och han fann sig plötsligt liggande nästan sex meter från ytterdörren.

Sprängningar i Sverige

Pär Lundholm tillbringade nästan tre veckor på sjukhus och fick brännskador, hörselskador och smärtor på flera ställen på kroppen.

Fått stöd av vänner

Trots att hemförsäkringen täcker skador på hans bostad får han ingen ersättning för sina personskador, eftersom han missat att teckna en olycksfallsförsäkring.

Den senaste tiden har Pär fått hjälp av sina vänner för att ha råd att vara sjukskriven och kunna återhämta sig, i väntan på att få pengar från försäkringskassan. Han har också möjlighet att söka pengar från brottsoffermyndigheten, men då måste polisen antingen gripa gärningspersonen eller lägga ner förundersökningen.

Antalet olycksfallsförsäkringar minskar

Sedan 2019 har antalet olycksfallsförsäkringar minskat med nästan 17 procent, visar statistik från Svensk Försäkring. Även barnförsäkringarna har minskat de senaste åren.

En förklaring kan vara att många ser över sina försäkringar när det är tufft ekonomiskt.

– Många hör av sig till oss och är oroliga över sin ekonomi. Vi märker att många tycker att försäkringar har blivit dyra och att de känner att de inte har råd med dem längre, säger Jenny Sparring, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängningar i Sverige

Mer i ämnet