Svt frågar folk om deras inställning till att ha en öppen relation. Man får placera sig på en skala beroende på hur öppen man är.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan du tänka dig att leva i en öppen relation? Se hur Åsa och Klara Holstein svarar i klippet. Foto: Ivan Blanco Bravo

Allt fler är nyfikna på öppna relationer

Uppdaterad
Publicerad

Vår syn på öppna relationer har förändrats. Vi är i dag mer öppna för och mer nyfikna på att leva i öppna relationer. Det bekräftar flera terapeuter och samlevnadsexperter som SVT har pratat med.

SVT Nyheter har pratat med flera experter som säger att fler är nyfikna på eller vill leva i öppna relationer i dag.

En av dem är sexologen Kalle Norwald, som har många års erfarenhet av att möta par i sin yrkesroll. Han säger att fler par idag tar upp frågan om öppna relationer.

Ungdomsbarometern

– Den ökade öppenheten tar sig uttryck i att man vill diskutera och forma sin relation på bästa sätt för båda parter, säger Kalle Norwald.

Att leva i ett öppet förhållande innebär att två personer är okej med att flörta eller vara med andra, samtidigt som de primärt är del av en tvåsamhet. En annan typ av flersamhet är polyamori, vilket också kan se ut på olika sätt.

Även RFSU:S tidskrift Ottar har rapporterar om att allt fler idag är nyfikna på det här sättet att leva.

4 av 10 okej med öppna relationer

Och när ungdomsbarometern skulle undersöka ungas personers syn på öppna relationer hösten 2022, valde de att ha med en fråga om öppna relationer eftersom de märkt av en förskjutning i attityder kring detta. På påståendet ”Det är ok med öppna/polyamorösa relationer” svarade 4 av 10 tillfrågade mellan 15-24 år att de instämmer delvis eller helt.

– Det finns en relativt stor grupp som är öppna för idén. Men hur många som faktiskt lever i öppna relationer finns det begränsad statistik kring i Sverige, säger Jacob Borssén, expert på Ungdomsbarometern.

Han tror samtidigt att steget däremellan är kort.

– Ur ett internationellt perspektiv brukar de som är okej med en öppen relation även någon gång ta steget och faktiskt leva i en.

Vad tycker folk på stan om det här? Se svaren i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsbarometern

Mer i ämnet