.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Svenskar om varför de känner sig otrygga. Foto: Antonia Sehlstedt

Allt fler känner sig otrygga utomhus på kvällen

Publicerad

Allt fler känner sig otrygga utomhus under kvällstid idag jämfört med för 10 år sedan, det visar brottsförebygganderådet, Brå:s Nationella Trygghetsundersökning.

Men samtidigt som andelen mord har ökat – så har andelen anmälda misshandelsfall, rån och våldtäkter utomhus minskat under samma period.

Känslan av otrygghet när man går ut i det egna bostadsområdet på kvällen har ökat de senaste tio åren visar en ny undersökning från BRÅ.

– Jag undviker gärna att gå till affären sent på kvällen, så när det börjar närma sig tio vill jag gärna ha någon i luren eller att någon går med mig, säger Saga, 24 år.

Det är framförallt bland unga kvinnor otrygghetskänslan ökar. I dag känner sig nästan varannan kvinna mellan 16-19 år otrygg när de befinner sig utomhus under kvällstid.

Otryggheten har även ökat bland män. Som mest har otryggheten ökat bland män mellan 45-54 år. I den gruppen känner sig var femte otrygg när de är ute på kvällen.

– Ibland när jag har jobbat natt och är på väg hem och ibland när det har cirkulerat polishelikoptrar och man inte vet varför, säger Erik, 35 år.

Uppmärksamhet på grova brott ökar känslan av otrygghet

Caroline Mellgren, professor i kriminologi på Malmö universitet ser flera orsaker till den ökade otryggheten. Hon menar att den ökade uppmärksamheten på kriminalpolitik och grova våldsbrott som kan kopplas till kriminella nätverk kan vara en bidragande faktor till att fler känner sig otrygga.

– Vi ser att det är fler helt oskyldiga i allmänheten som drabbas. Det påverkar ju känslan av att det här är något som kan hända vem som helst var som helst, säger Caroline Mellgren och fortsätter.

– Man måste komma ihåg att risken för den enskilda att drabbas är väldigt liten, men samtidigt är konsekvenserna så pass stora och då resulterar det i en högre otrygghet för många.

Koppling till brottsutvecklingen

 Trots att den uppfattade otryggheten har ökat är det inte säkert att det motiveras av den faktiska brottsutvecklingen.

– Vi ser inte en dramatisk ökning av den generella brottsligheten som skulle motivera en ökad otrygghet, säger Caroline Mellgren.

Enligt kriminalstatistik ifrån BRÅ har mord och mordförsök ökat de senaste tio åren, medan anmälda misshandelsfall, rån och våldtäkter, utomhus har minskat, sett till 100 000 invånare.

– Otrygghet är en individuell känsla där fler upplever en oro för brottsligheten i samhället generellt och en oro för att närstående ska utsättas för brott när de rör sig ute i olika miljöer, säger Mellgren.

Brottsutveckling per 100,000 invånare, 2013-2023

Ökning:

Mord och dråp +53%

Minskning:

Anmäld misshandel utomhus: -27%

Anmälda våldtäkter och våldtäktsförsök utomhus: -27%

Anmälda rån mot vuxna utomhus: -39%

Källa: Brå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.