• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

– Bostadsmarknaden för unga är mer ansträngd. Fortfarande lyckas många unga ta sig hemifrån i ganska tidig ålder, men man kanske är hänvisad till att bo tillsammans med andra eller i andra hand, säger Hans-Åke Palmgren, bostadsanalytiker på Boverket. Foto: Christine Olsson/TT

Boverket: Hyrorna i andra hand är olagligt höga

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler som bor i andra hand tycker att de bor för dyrt och begär att få tillbaka pengar, visar nya siffror SVT Nyheter tagit fram. Klagomålen till Hyresnämnden har ökat med 133 procent på fyra år.

– Många som bor i andra hand kan sänka sin hyra ordentligt, säger Love Börjesson på Hyresgästföreningen.

Det blir allt svårare att få en egen lägenhet. Bostadsköerna till förstahandskontrakten ökar och villkoren för bolån har skärpts.

– Bostadsmarknaden för unga är mer ansträngd. Fortfarande lyckas många unga ta sig hemifrån i ganska tidig ålder, men man kanske är hänvisad till att bo tillsammans med andra eller i andra hand, säger Hans-Åke Palmgren, bostadsanalytiker på Boverket.

Boverkets senaste kartläggning visar att andrahandsmarknaden för bostäder ökar. Att hyra en hyresrätt i andra hand är omkring 65 procent dyrare än ett förstahandskontrakt enligt deras beräkning.

– Det är ju avsevärt högre än vad lagstiftningen tillåter, säger Hans-Åke Palmgren.

Att hyra en bostadsrätt i andra hand är 138 procent dyrare än motsvarande hyra för ett förstahands hyreskontrakt.

– Detta kan också vara högre än vad lagstiftningen tillåter men kan vara tillåtet i stadsdelar med de högsta bostadsrättspriserna, säger Hans-Åke Palmgren.

Stor ökning

Över 300 personer tog förra året sina klagomål på hyran av andrahandslägenheten ända till Hyresnämnden. I landets åtta hyresnämnder har ärenden där andrahandshyresgäster begärt att få pengar tillbaka på hyran ökat med 133 procent på fyra år, visar de ärenden SVT begärt ut.

Alla ärenden för förra året är inte avgjorda än men om Hyresnämnden menar att hyran varit oskälig kan hyresgästen få en sänkning av sin hyra och pengar tillbaka.

– Det här visar ju väldigt tydligt att man har en marknad utanför den reglerade marknaden. Då får vi se de här ibland oskäliga priserna, säger Love Börjesson, senioranalytiker på Hyresgästföreningen.

Efterlyser aktiv bostadspolitik

Love Börjesson pekar på att det främst är de unga som inte har föräldrar med resurser att hjälpa till som riskerar att bli utan bostad.

– Vi efterlyser att staten går in med en aktiv social bostadspolitik. Det går att bygga fler billiga bostäder. Kommunerna tar inte det här ansvaret, särskilt inte på regional nivå.

Också Boverket menar att man behöver bygga ikapp.

– De senaste åren har vi sett en kraftig befolkningstillväxt, men byggandet har inte hängt med, säger Hans-Åke Palmgren.

Fakta: Vad är en skälig hyra i andra hand?

Lagen säger att den som hyr ut får ta en skälig hyra, och med det menas att man får ta ungefär 10% mer i hyra om man hyr ut med möbler och dessutom ersättning för el eller parkeringsavgift.

Den som hyr ut en bostadsrätt får ta ut driftskostnaden, till exempel bostadsrättsföreningens avgift plus kostnad för bostadsränta som ligger ett par procent över riksbankens ränta.

Källa: http://www.boupplysningen.se/hyra-ut/skalig-hyra

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.