Allt fler produkter innehåller paraben

Uppdaterad
Publicerad

Trots larmrapporter ökar antalet vardagsprodukter som innehåller konserveringsmedlet paraben som misstänks vara hormonstörande.

Enligt statistik från Kemikalieinspektionen har det sedan mitten av 1990-talet skett en ökning med 180 procent, skriver Svenska Dagbladet.

–Det är en enorm förändring. Huvudorsaken är att företagen tar fram fler produkter som de kan sälja. Vi får en större spridning av produkter. Samtidigt finns en osäkerhet kring hur allvarliga ämnena är, vilket är problematiskt, säger Lars Drake, vetenskaplig rådgivare vid Kemikalieinspektionen till svd.se.

Skadligt för små barn

Enligt studier kan propylparaben och butylparaben, som är två vanliga parabensorter, skada pojkars och mäns fertilitet och motverka testosteronproduktionen. Annika Hanberg, professor i toxikologi vid institutet för miljömedicin på Karolinska Institutet tycker att man måste se närmare på vad det är för produkter det handlar om.

–När det gäller kosmetiska hygiena produkter så är det ju en grupp ämnen som används väldigt brett, också på små barn som är de som är mest känsliga för dessa ämnen, säger hon till SVT Nyheter.

Hon menar att man bör se hormonstörande ämnen och kemikalier som en hel grupp, och att ett problem med parabenen är att underlaget för att göra en riskbedömning för dem är bristfälligt.

–Men man ser ändå att de här ämnena har egenskaper att störa hormoner i kroppen, till exempel östrogen. Studierna visar att foster och små barn absolut är mycket mer känsliga än vuxna. Stör man den normala utvecklingen av hjärnan eller könsorganen på ett tidigt stadie så kan det få konsekvenser i vuxen ålder. Det kan ge permanenta störningar, säger Annika Hanberg.

Godkänt i Sverige

I Sverige är det tillåtet med parabener i vardagsprodukter. Tillsynsmyndigheten för kosmetika, Läkemedelsverket, har inga andra rekommendationer utöver EU:s regler.

En särskild vetenskaplig expertgrupp inom EU, som arbetar med att granska olika tester som forskare och industrin har gjort med parabener för att bedöma om det fins några hälsorisker vid användning i kosmetika och hygienprodukter, har kommit fram till att de vanligaste parabenerna, methylparaben och ethylparaben är säkra att använda i kosmetika och hygienprodukter.

Däremot råder en osäkerhet kring propylparaben och butylparaben och därför pågår fortfarande utvärdering av nya studier av dessa parabener.

I Danmark har man, som första land i EU, förbjudit propyl- och butylparabener i kosmetika, krämer och produkter, som vänder sig till mindre barn upp till tre år.

Naturskyddsföreningen vill nu se att även Sverige inför ett förbud med motiveringen att en stor del av befolkningen exponeras.

–Vi tycker att man måste vidta åtgärder och införa förbud mot parabener, även om all kunskap just nu inte finns tillgänglig. En stor del av befolkningen exponeras för parabener, och då måste vi vara försiktiga, säger Markus Johansson, sakkunnig i miljögiftsfrågor på Naturskyddsföreningen till svd.se.

Detta är inget som branschorganisationen Kemisk-tekniska leverantörförbundet håller med om. Deras vd Olof Holmer ser flera fördelar med parabenernas effekter och menar att de är skonsamma både mot människan och miljön.

Han säger till svd.se att ett förbud göra det svårare att ta fram produkten, och att den som är överkänslig mot ett ämne kan välja en annan produkt.

Det här är paraben

  • Parabener består bland annat av följande:Metylparaben, som inte är akut giftig vid förtäring och inte farlig för vattenorganismer. Har ingen bevisad hormonell effekt.Butylparaben är den paraben som först bevisade hormonell effekt i djurförsök. Den är också giftig för vattenorganismer.Etylparaben är inte cancerogent, inte akut giftig vid förtäring och inte farlig för vattenorganismer. Har en bevisad hormonell effekt i djurförsök.Propylparaben används bland annat i godis och torkade köttvaror. Personer som inte tål acetylsalicylsyra, men även andra, kan få överkänslighetsreaktioner.Isobutylparaben är mindre vanlig att använda, men anses lika farlig.
  • Finns i konserveringsmedel som finns i livsmedel som godis och torkat kött. De benämns som e-nummer E214, E216 och E218. De används även som konserveringsmedel i till exempel natriumsalterna.
  • Skönhetsprodukter innehåller konserveringsmedel för att förhindra bakterietillväxt och mögel i burkarna och i 90 procent av fallen är det parabenerna som gör jobbet. Förutom som konservering används de i kosmetika och parfym som doftämne.
  • Vissa parabener finns även naturligt i vissa livsmedel, som till exempel metylparaben finns i blåbär. Men när man äter parabener så bryts de ner i kroppen och de blir mindre starka.
  • Parabenerna anses tillhöra de mer ”snälla” konserveringsmedlen, eftersom de orsakar färre allergier än andra konserveringsmedel. Man kan säga att de har en relativt låg allergipotential. Parabenerna anses inte vara skadliga för miljön, de lagras till exempel inte upp i miljön utan bryts ner till ofarliga ämnen.
  • Danmark är det första landet i EU som förbjudit propyl- och butylparabener i kosmetika, krämer och produkter, som vänder sig till mindre barn upp till tre år.

Källa: Läkemedelsverket, Sveriges konsumenter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.