Robert Ståhlnacke i Huddinge ser på när en trådlös liten övervakningskamera installeras hemma i hans vardagsrum. Kameran ska ta bilder om till exempel en inbrottstjuv bryter sig in.
-Det känns bra. Då kan man ju lämna huset i lugn och ro utan att vara orolig. Då har man en liten trygghet.
Allt fler gör som Robert Ståhlnacke och kameraövervakar sitt hem. Securitas Direct har de senaste åren fått allt mer att göra och förra året installerade de över 11.000 kamerasystem hos privatpersoner:
-Nu har alla råd med kamerlarm. Det är en vettig prislapp för alla. Så om det skiljer någon tusenlapp för installationen och det är samma månadsavgift så är min uppfattning att de flesta kunderna väljer en kamera för att de tycker att nyttan med en kamera är så tydlig, säger installatören Roger Olofsson.
Risk för missbruk
Men det finns kritik mot denna typ av övervakning.
-Problemet ligger inte i att man vill skydda sig själv och sin fastighet utan i ett potentiellt missbruk. Med den enormt snabba teknikutveckling som sker så finns en uppenbar risk för missbruk, säger Göran Cars, professor i samhällsplanering vid Kungliga tekniska högskolan (KTH).
På vilket sätt skulle det här kunna missbrukas?
-Du kan ju placera och rikta de här kamerorna i miljöer i vilka du absolut inte har någon som helst behörighet att använda dem i. Och filma oss i situationer där vi som individer av integritetsskäl absolut inte vill bli sedda, säger
Ökad försäljning
Även hemmafixarkedjan Clas Ohlson har märkt av en ökad efterfrågan på utrustningen. Försäljningen av deras små övervakningskameror har ökat med 50 procent de senaste åren och förra året sålde de över 10.000 kameror:
-Det finns i många av oss ett litet teknikfreak som gör att man tycker att det är kul, men självklart kanske det bidrar att det känns lite mer otryggt i samhället också, säger Mikael Haag, butikssäljare.
Robert Ståhlnacke i Huddinge har installerat en kamera som bara tar bilder om det börjar brinna eller om någon bryter sig in. Han vill inte ha en kamera som alltid är på:
-Då skulle jag inte vilja ha det. Utan bara när det går igång på larm kan jag tänka mig det. Inte att de hela tiden är på för då kanske någon kan hacka sig in och se vad man nu gör, säger Robert Ståhlnacke.
Samir Abu Eid