Kriminologen Joakim Sturup har undersökt mord och mordförsök i Stockholm under perioden 2011 till 2018. Under den tiden har fall där automatvapen använts ökat med 50 procent.
– Under samma tidsperiod ser vi också en ökning av tomhylsor som lämnas på brottsplatsen. I snitt var det sex stycken 2011 och upp till tolv stycken 2018 så det är en fördubbling, säger Joakim Sturup.
Även skadorna vid våldet har ökat.
– Vi ser också en eskalering i grovheten av våldet. 2011 var det fyra skador per offer till elva skottskador 2018. Vi håller nu på att analysera siffrorna för 2019 och så här långt 2020 och preliminära siffrorna visar att trenden med automatvapen håller i sig säger Joakim Sturup.
Ökad risk med automatvapen
I fallet i Norsborg där en 12-årig flicka sköts till döds så avlossades en stor mängd skott. Enligt uppgifter till SVT var skotten ämnade mot gärningsmännens rivaler men träffade flickan av misstag.
– Risken ökar självfallet för allmänheten när det är automatvapen inblandade. De är svårare att kontrollera och de här personerna är inte lika vana att hantera de vapnen. Men det handlar även om var det sker och det sker allt oftare uppgörelser på allmänna platser.
Enligt kriminologen Mikael Rying vid Nationella operativa avdelningen hos polisen (NOA) så har minst tio personer oavsiktligen avlidit vid skottlossningar under de sista tio åren.
Klassas som ”drive-by”-skjutning
Mordet på flickan i Norsborg klassificeras som en ”drive-by”-skjutning som görs i farten ifrån till exempel en bil. Men om den formen av skjutningar ökar är svårt att avgöra.
– Det är inget vi har studerat närmare men jag känner till fyra fall i Sverige och alla har skett under den sista fyraårsperioden. Sen finns det ett tiotal ytterligare där vi misstänker att de skjutit från ett fordon i farten säger Joakim Sturup till SVT Nyheter.