Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen i område Syd, säger att man är kritisk till att 52.000 patroner så lätt kunde stjälas. Foto: TT/AP

Gärningsmän kunde enkelt stjäla 52 000 pistolpatroner – MSB svarar på polisens kritik

Uppdaterad
Publicerad

52 000 skarpladdade patroner stals från en lastbil när föraren stannat för att sova. Polisen riktar kritik mot att transporter av så mycket ammunition sker helt oskyddat. Nu svarar den ansvariga myndigheten, MSB, på kritiken.

I början av veckan var en lastbil fylld med ammunition på väg från Tyskland till en grossist i Sverige. Natten till tisdag stannade chauffören till vid en vanlig uppställningsplats, på morgonen vaknade han till ett sönderskuret kapell.

Tjuvarna fick med sig 52 000 skarpladdade patroner av kalibern 9 millimeter, uppger Robert Loeffel, presstalesman för polisen Syd för SVT Nyheter.

– Jag har arbetat som polis i en herrans massa år men jag har aldrig varit med om en så stor stöld av ammunition, säger han.

Polisens kritik

Enligt Robert Loeffel var gärningsmännen bara intresserade av just 9 millimeter-patronerna, då de genomsökt annan ammunition i lastbilen men valt att inte stjäla den. Polisen vet inte hur tjuvarna känt till att lastbilen, fullpackad med patroner, skulle stanna vid rastplatsen.

– Jag kan bara konstatera att vid många kapellskärningar så råkar gärningsmännen ha en sådan tur att de av alla lastbilar som står uppställda träffar rätt.

Polisen har inte kunnat se att något fel begåtts i samband med transporten. Händelsen har skapat en upprörd stämning i polishuset i Kristianstad, säger Robert Loeffel.

– I Sverige arbetar vi hårt för att stoppa att vapen kommer i händerna på kriminella. Ska det vara såhär enkelt att bara skära upp ett kapell och få tillgång till mängden ammunition som kan försörja stora delar av Sveriges kriminella under en lång tid framöver?

MSB: Reglerna behöver utvecklas

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ansvarar för transporter av ammunition genom lagen för transport av farligt gods. Enhetschefen Fredrik Nyström säger att det finns lättnader i transportskyddsreglerna som gör att man, beroende på hur ammunitionen är förpackad, kan genomföra ganska stora transporter utan att omfattas av reglerna.

Det innebär att man kan frakta ammunitionen i en vanlig lastbil med kapell – och stanna till vid en rastplats för att övernatta.

Tycker ni att det är säkert att transportera ammunition på det sättet?

– Vi är av uppfattningen att transportskyddsreglerna behöver utvecklas. Vi arbetar kontinuerligt med det internationellt inom FN och även i ett nationellt forum som drivs av polisen.

Finns det anledning att se över om de här reglerna behöver förändras?

– Det är internationella regler. Det finns en teoretisk möjlighet för Sverige att inrätta nationella regler för brottskydd som gäller transport. Men då blir en avvägning mellan ökad säkerhet och de konkurrensnackdelar och svårigheter som uppstår för internationell trafik att efterleva sådana regler. Det är inget arbete MSB kan genomföra på eget initiativ.

9 millimeter – vad är det?

  • Patroner av kalibern 9 mm är en vanlig ammunition i pistoler.
  • Ammunitionen används bland annat i polisens tjänstevapen samt av militären och i sportskytte.
  • Den används ofta i vanliga pistoler, såsom Glock, Sig Sauer och CZ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.