De åtgärder som kycklingföretag har vidtagit har inte gett tillräcklig effekt, skriver myndigheten som efterlyser fler åtgärder inom kycklingproduktionen.
Smittskyddsläkare har varnat för färsk kyckling sedan fallen av personer smittade med campylobacter ökat ovanligt mycket sedan sensommaren 2016.
Campylobacter är tarmbakterier som förekommer hos många djur, framför allt fågel. De flesta insjuknar akut med diarréer samt med magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär.
7.000 fall på ett år
Förra året registrerades knappt 7.000 fall av inhemsk smitta av campylobacter, personer som alltså blev så pass sjuka att de sökte sjukvård och blev provtagna. Hittills i år har 1.838 fall registrerats.
TT: Har branschen gjort tillräckligt?
– Nej, uppenbarligen inte eftersom vi fortfarande har dessa höga nivåer. Det är inte förrän antalet fall kommit ner på mer normala nivåer som vi kan säga att vi fått effekt. Det är ju facit, säger Anders Tegnell.
TT: Äter du själv färsk kyckling?
– Jag äter inte så mycket kyckling över huvud taget. Vi äter mest fisk hemma. Det blir man ju intelligent av, dessutom.
För att följa utvecklingen publicerar Folkhälsomyndigheten sedan en tid tillbaka statistik över antalet nya fall varannan vecka.
Fakta: Ger akuta diarréer
Campylobacter är tarmbakterier. De förekommer hos många djur, framför allt fågel.
Bakterien utsöndras med avföringen hos människor och djur. Sjukdomen sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel och vatten.
Inkubationstiden är vanligen ett till tre dygn, men kan vara upp till tio dygn.
De flesta insjuknar akut med diarréer, som emellanåt är blodblandade, samt med magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär.
Källa: Folkhälsomyndigheten (TT)