Sju av tio tjänstemän ”vobbar” i stället för att vabba. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Allt fler väljer att ”vobba”

Publicerad

Sju av tio tjänstemän ”vobbar” i stället för att vabba. Men många upplever att de har svårt att ta hand om sitt barn och arbeta hemifrån samtidigt.

Antalet privatanställda som väljer att vobba ökar, enligt en Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av fackförbundet Unionen. Den visar också att 40 procent av de tillfrågade helst skulle slippa att vobba, och att nästan 10 procent upplever att arbetsgivaren kräver att man arbetar hemifrån. 30 procent av de tillfrågade upplever att det är svårt att hinna med att ta hand om det sjuka barnet och jobba hemifrån samtidigt.

Eget inflytande

I grunden anser Martin Linder, ordförande för Unionen, att det är bra att möjligheten att vobba finns, men det ska ske utifrån individens förutsättningar.

– De anställda måste få välja själva, med inflytande över sin egen arbetstid kan man må bättre. Men hinner man inte med att arbeta hemifrån ska man inte tvingas, säger han.

Som dagens arbetsliv ser ut har många möjligheten att arbeta på distans eller hemifrån. Något som Martin Linder tror gör att fler väljer att just vobba.

– Det som är viktigt är att det är en föräldravänlig arbetsplats och att man inte tvingas. Det ska finnas ett öppet samtal om frågan om vobbande.

Flest i februari

Snart är det ”vabruari”, månaden då flest tar ut föräldrapenning för vård av sjukt barn.

– Februari står ut varje år, det är då barnsjukdomarna toppar och fler väljer att vara hemma, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson för Försäkringskassan.

Samtidigt som vobbandet blivit vanligare ökar uttaget av föräldrapenning för vård av sjukt barn, vabbandet, enligt Löfgren. Ett skäl till det tros vara att det nu finns många barn i den åldern då sjukdomar som RS-virus och vinterkräksjukan är som vanligast.

Enligt statistiken vabbar kvinnor mer än män. 2015 betalades 62 procent av vab-dagarna ut till kvinnor och 38 procent till män.

När man arbetar hemifrån med sjukt barn ska man få lön från arbetet. Vabbar man däremot ska man få pengar från Försäkringskassan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.