– Riksrevisionen är inte vilken myndighet som helst, den är central för att granska förvaltningen. Om man inte kan ha förtroende för Riksrevisionen, hur kan man då ha förtroende för andra myndigheter, säger Ulla Andrén, ordförande för TI:s svenska gren.
TI är en världsomspännande ideell organisation som arbetar mot korruption och vars årliga index över korruption i världens länder brukar få stor uppmärksamhet.
Locket på
TI anser att samtliga tre riksrevisorer ska ställa sina platser till förfogande. Generalsekreteraren för revisorernas branschorgan FAR, Dan Brännström, säger till Dagens Nyheter att han anser att de tre bör avgå.
För närvarande är bara en av revisorerna, Margareta Åberg, i aktiv tjänst. Hon vill inte säga något alls nu.
Revisor nummer två, Ulf Bengtsson, är sjukskriven och den tredje, Susanne Ackum, meddelade i fredags plötsligt att hon lämnar sitt uppdrag. Det var inför Dagens Nyheters avslöjande om hur Ackum, som var statssekreterare hos finansminister Anders Borg (M), givit tidigare arbetskamrater i regeringskansliet gräddfiler till jobb i myndigheten. Hon har sett till att de har fått högre löner än redan anställda och har låtit utomstående påverka pågående och planerade granskningar.
Facket kritiskt
Ulf Bengtsson lade sig, enligt DN, i granskningen av ett ärende som han i sitt tidigare arbete som generaldirektör på Arbetsgivarverket var med och beslutade i. Revisorskollegan Margareta Åberg kontaktade, efter samtal med Bengtsson, den tjänsteman som granskade ärendet och tjänstemannen uppfattade det som påtryckningar.
Fackförbundet ST, som företräder anställda på Riksrevisionen, anser att förtroendet för myndighetens oberoende och saklighet som granskare har ”skadats allvarligt”.
KU utser
I ett pressmeddelande kräver ST:s ordförande Britta Lejon att riksdagens konstitutionsutskott (KU) agerar ”snarast”. KU utser och entledigar riksrevisorerna, och det är bara KU som kan avsätta en revisor.
KU:s ordförande Andreas Norlén (M) och vice ordförande Björn von Sydow (S) planerar att kalla utskottet till ett extra möte. Norlén säger till TT att det finns skäl att ha ett möte tidigare än nästa ordinarie möte den 15 september.
– Inte minst för att starta processen med att rekrytera en ny revisor, säger Norlén som också han anser att förtroendet för Riksrevisionen har skadats.
Krisen för Riksrevisionen är oerhört allvarlig, anser ordföranden i myndighetens insynsråd, riksdagsledamoten Jörgen Hellman (S). På onsdag har rådet ett telefonmöte med myndigheten
– Vi kommer i vår roll att försöka få fram en plan där riksrevisorerna visar hur de kan återupprätta förtroendet igen, säger Hellman.
Fakta: Misstänkta missförhållanden
- Dagens Nyheter har i en serie artiklar granskat i första hand Riksrevisionens ledning en tid.
- Tidningen har pekat på en rad missförhållanden som sätter myndighetens ställning som oberoende granskare i fråga.
- I fredags ledde ett kommande avslöjande till att en av de tre revisorerna, som tillsätts och entledigas av riksdagen, lämnade sitt uppdrag omedelbart. I ett uttalande skrev hon, Susanne Ackum, att hon gjort fel som innebar att hon inte kan fortsätta. Hon uppges ha låtit tidigare medarbetare i regeringskansliet runda normala anställningsprocesser till toppjobb hos revisionen. Utomstående har kunnat påverka granskningar.
- En annan av revisorerna, Ulf Bengtsson, uppges ha lagt sig i en granskning i ärende där han i sin tidigare roll som generaldirektör varit ansvarig.
- Riksdagens konstitutionsutskott planerar att extrainkalla ledamöterna.
Källa: DN