I ett pressmeddelande på myndighetens webbplats skriver Åberg att hon kommit fram till att det är bäst för myndigheten med en helt ny ledning ”som med full kraft tar sig an det viktiga arbetet att genomföra revisionsuppdragen och att driva utvecklingsarbetet och det förtroendeskapande arbetet vidare”.
– Jag kommer idag att be riksdagen att få lämna mitt uppdrag. Det ska ske så snart en ny riksrevisor tillträtt. För att myndigheten ska kunna utöva sin verksamhet krävs att det finns åtminstone en riksrevisor på plats. Riksrevisorerna har inte några ersättare som kan träda in vid frånvaro eller om de slutar, skriver hon.
Sist i raden
Margareta Åberg är den sista i raden av riksrevisorerna som avgår efter Dagens Nyheters avslöjanden om oegentligheter på myndigheten. Tidigare har Susanne Ackum och Ulf Bengtsson valt att avgå.
I början av augusti i år förhördes alla tre riksrevisorer i riksdagens konstitutionsutskott. Utskottet har tillsyn över Riksrevisionen, och kan tillsammans med riksdagen tillsätta eller avsätta en riksrevisor.
Tidigare i år tillsatte Margareta Åberg, som nu alltså avgår även hon, en extern utredning ledd av Hans-Gunnar Axberger, professor i konstitutionell rätt, som ska undersöka vad som gått snett i myndighetens förändringsarbete. Granskningen ska vara klar senast den 31 oktober.
Lade sig i granskning
Dagens Nyheters granskning har bland annat visat:
- Riksrevisor Ulf Bengtsson har lagt sig i en granskning av ett beslut som han själv varit delaktig i under sin tid som generaldirektör på Arbetsgivarverket. Riksrevisionen var kritisk till beslutet, men när Ulf Bengtsson stödde landshövdingen som var under granskning backade riksrevisorn som hanterade ärendet från kritiken. Samtidigt lovade en av myndighetens högsta chefer lovade att hjälpa landshövdingen.
- Susanne Ackum har låtit personer utanför myndigheten få insyn i och påverka granskningar. En granskning lades ned efter att hon hade diskuterat ärendet med en tjänsteman på regeringskansliet. Hon har även låtit sin sambo läsa internt arbetsmaterial.
- Susanne Ackum har gett bort tjänster redan innan rekryteringsprocessen startat. Margareta Åberg lovade även bort en assistenttjänst innan den utannonserades. Flera av rekryteringarna kommer från regeringskansliet, vilket innebär att de leder revisionsgranskningar av politik som de själva varit med om att genomföra.
- På sju månader lade Riksrevisionen ned utredningar som kostat nästan 10 miljoner kronor.
- En tredjedel av myndighetens biståndsanslag har gått till administrativa kostnader, bland annat till chefspensioner.
- När DN kontaktade chefen för myndigheten Revisorsnämnden varnade denne Riksrevisionen för granskningen.