Live

Direktrapport: Almedalen 2023

Almedalen 2023

Kristersson: Välfärden prioriterad i höstens budget

Det är tuffa tider nu, konstaterar Statsminister Ulf Kristersson (M). Regeringen har slagit in på en bra början, men statsministern själv är otålig.

– Vi är otåliga på att få ordning på det här landet. Vi kommer att fortsätta att vara det tills vi får ordning på inflationen, får stopp på skjutningarna, klarat av integrationen, tills nya reaktorer står färdiga och tills Sverige är fullvärdig medlem i Nato.

Kristersson lyfter även att välfärden står inför sina tuffaste år på lång tid. Allt från läkemedel till skolmat kostar mer.

– Jag lovar att vi kommer att hålla i pengarna, men regeringen kommer inte lämna vården, skolan och omsorgen åt sitt öde, säger statsministern och tillägger:

– I höstens budget kommer vi att prioritera välfärden.

Överblick

Pinnat inlägg

Schemat för Almedalsveckan 2023

Lördag 1 juli: Liberalerna och Sverigedemokraterna. Johan Pehrson (L) håller tal 11.00 och Linda Lindberg (SD) talar 19.00.

Var kan jag se Almedalstalen?

Alla partiledartal sänds direkt på svt.se , i SVT Play och i SVT 2. Här kan du se alla tal i efterhand.

Marmorstein: "Typiskt Sverigedemokratiskt tal"

SVT:s inrikespolitiska kommentator, Elisabeth Marmorstein, säger att Linda Lindbergs tal var ett typiskt Sverigedemokratiskt tal. Fokus låg på invandring och brottslighet.

- Men även välfärden, eller snarare bristerna i välfärden som Sverigedemokraterna menar är en konsekvens av invandringspolitiken. Och det är ju Sverigedemokraternas signum, att de kopplar de allra flesta samhällsproblem till invandringspolitiken, säger Marmorstein.

Under talet sade Lindberg att alla som kallar sig feminister borde egentligen vara Sverigedemokrater. Marmorstein menar att SD inte kommer att försöka profilera sig som feminister.

- Snarare tvärtom. Men hon betonar att jämställdhet är väldigt viktigt för Sverigedemokraterna och även det gör man ju till en integrationsfråga.

Lindberg (SD) om Sverige: Gängkrig, skjutningar och våldtäkter

Linda Lindberg (SD) går in på Sverigedemokraternas vision i sitt Almedalstal, ett tryggt Sverige.

- Där man kan göra sig förstådd, veta att välfärden fungerar och att ens skattepengar går till vettiga saker, och inte
till kriminella nätverk, cyniska bidragsfuskare, bistånd till
korrupta stater eller andra länders medborgare.

Lindberg säger att Sverige var annorlunda när hon växte upp, ett tryggt och framgångsrikt land.

- Sverige har sedan dess förvandlats till en splittrad nation.

Hon säger att det fanns problem även förr.

- Men en sorts problem som inte innefattade gängkrig, dagliga
skjutningar, gruppvåldtäkter eller rena avrättningar.

Vidare lyfter hon den svenska välfärden, och att statskassan hanterats ovarsamt.

- Men nu är förändringarnas tid här. Och det har redan påbörjats.

Linda Lindberg (SD): "Det är ohederligt"

Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg ersätter Jimmie Åkesson i Almedalen och håller årets tal. Hon inleder med att kritisera Socialdemokraterna.

Hon säger att Socialdemokraterna nu säger saker som Sverigedemokraterna sagt i decennier.

- Det som man tidigare har kallat oss
främlingsfientliga, rasistiska och populistiska för.

Lindberg säger att den stora skillnaden mellan SD och S är trovärdighet.

- Vi säger det vi menar och vi gör det vi säger.
Socialdemokraterna säger det dom tror väljarna vill höra och gör sedan som de själva vill. Det är ohederligt, djupt ohederligt.

Hon säger vidare att det aldrig i modern tid har utförsäkrats så många sjuka som under S åtta år vid makten.

- Funktionshindrade fick stå tillbaka då migrationen skulle bekostas.

- Men nu rustar vi välfärden på riktigt.

SVT:s inrikespolitiska kommentator om Johan Pehrsons tal: "De kommer behöva leverera"

- Att Liberalerna pratar om papper och penna i skolan är inte nytt, säger Elisabeth Marmorstein, inrikespolitisk kommentator.

Hon menar också att Liberalerna kommer försöka få in en utredning om Euron i omförhandlingen av tidöavtalet som sker i höst. Trots att frågan inte är särskilt viktig för väljarna.

Stödet har ökat från väljarna sedan kronan försvagats, men Elisabeth Marmorstein menar att L kommer stöta på patrull från bland annat SD, som vill se över svenskt EU-medlemskap.

Enligt Marmorstein kommer skolfrågan betyda mycket för Liberalerna nu när de ligger så pass illa till i opinionsmätningarna.

- Skolfrågan är den fråga där de behöver leverera, särskilt när det kommer till friskolorna, säger hon.

Hon menar också att trots Liberalernas löfte om att vara ett slags "mittenankare" i regeringen har tidöavtalet gått Sverigedemokraterna till mötes när det gäller till exempel deras migrationspolitik, vilket inte har mottagits väl inom partiet.

Markerad händelse

Johan Pehrson (L): L vill ha en skärmfri förskola

Liberalernas partiledare fokuserar på skolpolitiken i hans tal på Almedalsscenen i Visby. Framför allt vill han se ett stopp på skärmar i förskolan.

- Liberalerna vill att huvudregeln ska vara en skärmfri förskola. Därför kommer vi ändra i förskolans läroplan för att få bort skärmarna, säger han.

Han vill också ändra förutsättningarna för friskolorna, och säger bland annat att skolor ska kunna mötas av böter och återkrav om utbildningen inte håller måttet.

- Friskolebranchens frontfigurer menar att vi går vänsterns ärenden. Men om det är någonting vi gör, så går elevernas och lärarnas ärende.

Vidare tar Pehrson upp att L vill se ett starkare samarbete mellan Sverige och EU. Bland annat vill de att Sverige ska byta från svensk krona till euro.

- Det är dags att byta från en svag valuta till en stark valuta, säger han.

Markerad händelse

Dadgostar (V): Regeringen prioriterade att hålla höginkomsttagarna skadefria

Fredagen var Vänsterpartiets och Kristdemokraternas dag i Almedalen. Under en debatt efter talen diskuterades lågkonjunkturen, ekonomi och att det potentiellt kommer bli en tuff höst för barnfamiljer.

Busch menar att Sverige måste hålla sig til en återhållsam politik och inte "pumpa ut" ofinansierade miljarder som riskerar att elda på inflationen i det här läget.

- Vi behöver stötta de allra mest utsatta och det gör vi nu genom förlängt och förstärkt bostadsbidrag inte minst för ensamstående.

Dadgostar menar att det är läge att prioritera.

- Det som regeringen prioriterade var att hålla höginkomsttagarna skadefria, det var den budgeteten som lades. Nu får barnfamiljerna och barnen betala den här krisen.

Vänsterpartiets partiledare menar att matjättarna behöver samlas ihop och se till att de håller tillbaka de höga matpriserna

- Det är vad som driver på den höga inflationen nu, säger Dadgostar.

Se hela debatten i Aktuellt.

KD-ledaren: Falukorven ska inte viftas med, den ska stekas

Ebba Busch (KD) pratar om "ett historiskt elstöd" och att hushåll, företag och ideella föreningar har fått upp emot 55 miljarder kronor. Hon menar att elräkningarna tydligt har visat att det inte går att förlita sig på endast ett kraftslag.

- Därför gör vi det ni möjligt att bygga mer kärnkraft. För det är just så vi får mer fossilfri el.
Busch menar att det är så landet får se industrin utvecklas och inte avvecklas.

- Det är så vi vänder klimatångest till klimathopp och det är så vi får billig el i uttaget där hemma för falukorven ska inte viftas med primärt, den ska stekas, säger partiledaren.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch talar i Almedalen.  Foto: Anders Wiklund/ TT
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch talar i Almedalen. Foto: Anders Wiklund/ TT
Markerad händelse

Busch (KD) talar i Almedalen

Under Ebba Buschs (KD) tal i Almedalen pratar hon om kriget i Ukraina,

- Vi rustar upp svenskt försvar. Men ensam är inte stark. Säkerhet byggs bäst tillsammans med andra. I 74 år har Nato varit en garant för fred och säkerhet i vår del av världen. Och nu lägger vi allianslösheten bakom oss, säger partiledaren.

Kristdemokraterna ser tre stora uppgifter för att rusta Sverige.

De två första fokusområdena är enligt henne den framtida arbetsmarknaden och att renovera välfärdsbygget. Den tredje uppgiften handlar enligt Busch om att "återta det gemensamma etiska modersmålet"

- För vissa värderingar kan inte vara valbara i vårt land, säger Busch.

Markerad händelse

Busch (KD): Tillväxtverket ska få ett helhetsansvar

Tillväxtverket får i uppdrag att stödja den gröna omställningen och samhällsomvandlingen i norr. Det meddelar partiledaren Ebba Busch under en pressträff under politikerveckan, där hon säger att Sverige har hamnat på efterkälken de senaste åren.

– Facit efter åtta år med Socialdemokraterna vid makten är faktiskt ganska uselt på många områden för det grundläggande samhällsbygget.

Redan tidigare i veckan blev det offentligt att regeringen ger Tillväxtverket i uppdrag att på nationell nivå samordna arbetet för att få till en hållbar omställning och utveckling i Norrbotten och Västerbottens län. Något Busch alltså upprepade under KD:s pressträff i dag.

– Det är ett långsiktigt permanentat uppdrag för att bana väg för nyindustrialiseringen.

(SVT-TT)

Ebba Busch talar i ett presstält i Almedalen
KD-ledaren under en pressträff i Almedalen. Foto: Anders Wiklund/TT
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så ser läget ut för Kristdemokraterna

Att gå från sylvass oppositionspolitiker till ansvarstagande statsråd har inte varit någon framgångsresa för Ebba Busch. Kristdemokraterna är nu tillbaka under riksdagsspärren där de så ofta har legat mellan val.

– Ett glädjeämne för det prövade partiet är den relativt starka positionen i väljarnas viktigaste fråga, sjukvården, säger Elisabeth Marmorstein.