• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Madelaine Seidlitz är jurist på den svenska sektionen av Amnesty International. Foto: TT

Amnesty: Det är förskräckande få det handlar om

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionens förslag till ny asyl- och migrationsstrategi, som presenterades i dag tas emot med försiktig optimism hos den svenska sektionen av Amnesty international. – Man ska inte tro att det räcker med den här typen av kvotflyktingssystem, säger Madelaine Seidlitz som är jurist på organisationen.

Det viktigaste förslaget från EU-kommissionen om hur man ska få bukt med flyktingkatastrofen på Medelhavet är att EU-länderna delar på fördelningen av 20.000 kvotflyktingar. Men man måste titta på fler sätt för människor att lagligt ta sig in i EU, menar Madelaine Seidlitz.

– I dag stoppar vi människor från att söka asyl i Europa. Att införa asylviseringar, eller så kallade humanitära visum, kan vara ett sätt, menar hon.

EU och migrationspolitiken

Humanitära visum betyder att en person som anser sig ha asylskäl ska kunna ansöka om visum på ett lands ambassad utomlands.

EU kritiseras

Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt som nu. Mot bakgrund av det får nu EU kritik från flera håll för att göra för lite. Att ta emot 20.000 kvotflyktingar är väldigt få, menar Madelaine Seidlitz.

– Att fler flyktingar får en bättre situation är naturligtvis bra. Och även om varje människas liv är viktigt är det förskräckande få det handlar om. Siffrorna blir väldigt tydliga när man jämför 20.000 dels med hur många som finns i flyktingläger och dels hur många som flyr till Europa, säger hon.

”Bristande politisk vilja”

EU-kommisstionen meddelade i dag också att man vid slutet av året kommer med förslag till ett permanent EU-system för hur nyanlända migranter och flyktingar kan fördelas vid nödsituationer. Alltså när stora mängder människor kommer till EU samtidigt. Men Madelaine Seidlitz tror att det kan bli svårt att ena EU i denna fråga.

– Jag skulle bli förvånad om det blir av. Det finns en bristande politisk vilja i flera EU-länder Man måste sluta att prata om bördefördelning och börja prata om solidaritet och mänskliga rättigheter.

Kan få negativa konsekvenser

Seidlitz är också rädd för att förslaget i dag och det som väntas komma i slutet av året ska inverka negativt på arbetet med att rädda liv i Medelhavet.

– Vi måste öka de operationerna. Risken är att det blir en konkurrenssituation där man inte gör båda sakerna samtidigt, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU och migrationspolitiken

Mer i ämnet