Först ut är nämligen moderatledaren Ulf Kristersson som håller tal från scenen i Visby. Huvudbudskapet är att Moderaterna vill ha en rivstart för en ny borgerlig regering i höst. Bland annat vill partiet att en ny regering snabbt växlar upp ökade satsningar på försvar och polis.
Det blir säkert inga problem för en alliansregering att komma överens om detta. Oenigheter finns snarare på andra plan. Mest avgörande är den att väljarna ännu inte ens vet i vilket läge Alliansen är beredd att bilda en regering.
Här har Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor inga problem med att söka stöd hos Sverigedemokraterna, medan Jan Björklund och Annie Lööf säger absolut nej till detta.
Hur man ska lyckas komma överens här är svårt att se idag. En mycket stark valspurt av Alliansen kan göra frågan ovidkommande, men opinionsutvecklingen just nu tyder snarare på att Sverigedemokraterna är på frammarsch.
”Djup splittring”
Bråket inom Alliansen i veckan och under helgen har i stället tydligt illustrerat hur djup splittringen är i denna fråga.
Alliansen hade kommit överens om att posterna som utskottsordförande i riksdagen ska fördelas proportionellt efter riksdagsvalet. Motivet för detta är att visa väljarna att man respekterar valutslaget. En konsekvens blir även att Sverigedemokraterna får ordförandeposter.
Det här slog uppenbart ner som en bomb i Liberalerna och Centerpartiet, och hård intern kritik tvingade Jan Björklund och Annie Lööf att på rekordtid ändra uppfattning. Jan Björklund passade också på att ge Moderaternas gruppledare Tobias Billström en verbal känga. Sedan dess har anonyma anklagelser haglat inom Alliansen.
När Ulf Kristersson anlände till Visby bedyrade han att sprickan i denna fråga har överdrivits. Samtidigt finns en märkbar irritation både inom Moderaterna och Liberalerna gentemot varandra.
”Tunga delar där man är djupt oense”
I detta läge försöker Moderaterna lansera Ulf Kristersson som en naturlig statsministerkandidat inför valrörelsen. Men om det är en statsministerkandidat som företräder Alliansen eller någon annan regeringskonstellation är högst oklart.
Det mesta tyder på att allianspartierna till stora delar kommer att gå till val på egna program. Visst, man är överens om mycket, men det finns också tunga delar där man är djupt oense, till exempel migrationspolitiken.
Vi kommer denna gång alltså inte att få se samma tätt sammansvetsade allians som gått till val de senaste gångerna Sverige har haft riksdagsval.
Därför är det rimligt att anta att Moderaterna kommer att fortsätta försöka bygga Ulf Kristerssons trovärdighet som statsministerkandidat. Dagens utspel är en del av detta med ett program för hur en alliansregering snabbt ska kunna börja arbeta.
Men med tanke på den oenighet som finns i vissa frågor, är det inte säkert att ett sådant program kommer att kunna genomföras särskilt smärtfritt. Det beror helt och hållet på vilken roll Sverigedemokraterna får efter valet, samt om Alliansen kan komma överens om migrationspolitiken.
”Utgångsläget hyfsat gott”
Men Ulf Kristerssons personliga utgångsläge är hyfsat gott. Förtroendet för honom är högt i väljarkåren och gör han inte bort sig före valet har han goda möjlighet att förbättra förtroendesiffrorna ytterligare.
Samtidigt finns andra för partiet oroväckande opinionsströmmar. I SVT/Novus senaste väljarbarometer landar partiet under 20 procent. Den politik som hittills presenterats tycks alltså inte falla breda väljargrupper i smaken. Moderaterna tycks dessutom sakna idéer för att vända väljarströmmen.
Och nu börjar det brinna i knutarna. Almedalsveckan är sista anhalten före sommaruppehållet. Därefter kör valrörelsen igång på allvar.