Kungen är klädd i formell klädsel och går genom ett elegant rum med trämöbler och detaljerade väggdekorationer. Bakom honom står en kronprinsessan i lång, ljusblå klänning, med en dörr synlig i bakgrunden som släpper in dagsljus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns ingen som heter Inse i Sverige”. Hör namnforskaren Linnea Gustafsson om det felaktiga namnet som kungen tillkännagav under konseljen. Foto: Christine Olsson/TT

Det betyder det nya prinsessnamnet Ines

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen tillkännagavs namnet på prinsparets dotter. Hon ska heta Ines Marie Lilian Silvia.

Namnforskaren och professorn Linnea Gustafsson förklarar namnets betydelse – och kommenterar kungens felsägning ”Inse”.

– Jag blev ju alldeles till mig när jag hörde att de hade hittat på ett så eget namn, säger Linnea Gustafsson.

Namnet Ines är en spansk variant av namnet Agnes, som är känt i Norden från 1200-talet och betyder ”kysk”.

De andra namnen är hämtade från personer runt prinsessan. Marie efter mormor, Lilian efter prinsessan Lilian, prins Bertils fru och Silvia efter farmor, drottningen.

Linnea Gustafsson, namnforskare och professor i svenska språket på högskolan i Halmstad, noterade att den nya prinsessan blivit namngiven efter samma princip som sin storebror, prins Alexander Erik Hubertus Bertil.

– Ett eget namn som troligtvis föräldrarna har valt själva, och sen är han uppkallad efter morfar, farfar och sen Bertil, prins Bertil. Så de har valt ”samma personer” kan vi säga.

Ines blev Inse

Under konseljen på förmiddagen tillkännagav kungen först fel namn på prinsessan. Istället för Ines blev det ”Inse”.

– Det finns ingen som heter ”Inse” i Sverige, men jag blev ju alldeles till mig när jag hörde att de hade hittat på ett så eget namn, säger Linnea Gustafsson.

– Ur forskarsynpunkt så var det kanske tråkigt att det inte blev Inse eftersom då hade man kunnat följa exakt hur kungahusets namnval påverkar andra små bebisar som föds framöver.

Linnea Gustafsson ser en möjlighet i att kungens felsägning kan ha en inverkan på namnutvecklingen för ”Inse” i Sverige, även om det inte var det riktiga tilltalsnamnet.

– Det skulle det kunna ha, men det är ju inte samma tändande gnista.

Första bilden som publiceras av Ines, tagen av Prinsessan Sofia. Foto: H.K.H. Prinsessan Sofia / Kungliga Hovstaterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.