SVT:s politiske kommentator Mats Knutson. Foto: SVT Nyheter

ANALYS: Flera partier i krisartat tillstånd

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Opinionsläget i svensk politik tycks – i alla fall för stunden – nu ha stabiliserats. Men vinterns och vårens kraftiga svängningar i opinionen har skakat om partierna rejält och delvis ritat om den politiska kartan. Flera partier befinner sig i ett krisartat tillstånd. Det bäddar för nya politiska utspel framöver.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Rörelserna i opinionen har varit små den senaste månaden, visar SVT/Novus senaste väljarbarometer. Inga förändringar i undersökningen är statistiskt säkerställda. Det innebär att Centerpartiet efter det senaste årets uppgång nu har etablerat sig på en ny högre nivå, som flera tidigare centerledare bara kunnat drömma om.

Men förhoppningarna bland många centerpartister om att kunna utmana Moderaterna om positionen som Alliansens största parti har, åtminstone för tillfället, grusats.

LÄS MER: Ny katastrofsiffra för MP i SVT/Novus mätning

M får finna sig i att vara trea

Moderaterna har samtidigt tvingats finna sig i att inte längre vara Sveriges näst största parti, en plats partiet innehaft i decennier. I stället är det nu Sverigedemokraterna som med klar marginal innehar denna position.

Det enda positiva för Moderaterna idag är att nedgången i opinionen nu ser ut att ha stoppats. Det kan ge andrum för partiledaren Anna Kinberg Batra, som ju får ta de hårdaste smällarna när det går dåligt för partiet.

MP:s marginal obefintlig

Miljöpartiet är i ett likartat läge, som Moderaterna. Miljöpartiet har det senaste året tappat kraftigt i opinionen, inte minst som en konsekvens av att partiet i regeringsställning tvingats kompromissa flera hjärtefrågor, bland annat flyktingpolitiken.

Men också för Miljöpartiet ser det nu ut som att nedgången i opinionen har stannat av.

Partiet ligger numera strax över riksdagsspärren och språkrören drar sannolikt en lättnadens suck inför den stundande partikongressen.

Läget är dock fortsatt besvärligt.

Marginalen ner till riksdagsspärren är i det närmaste obefintlig och partiet tål inte fler motgångar.

LÄS MER: Analys: SD nu klar tvåa i svensk politik

Bäddat för spänd debatt i SVT

Kristdemokraterna fortsätter den riskfyllda tillvaron under riksdagsspärren. Extra känsligt denna gång är att partiet i nästa års val inte kan räkna med moderata stödröster, något som tidigare räddat kvar Kristdemokraterna i Riksdagen. För Liberalerna är läget kanske inte akut, men ingen i partiet kan vara nöjd med dagens opinionssiffror.

För Socialdemokraterna är läget något bättre. Partiet ligger visserligen klart under förra riksdagsvalet, men med tanke på hur mandatperiodens regeringsinnehav förflutit kunde det ha varit mycket värre.

Det krisartade läget i flera partier bäddar för en spännande partiledardebatt i SVT nu på söndag. Läget skapar också behov av ökad profilering för flera partier, vilket i sig lär leda till politiska utspel för att bryta opinionsläget. Den kommande tiden ser alltså ut att bli högintressant.

LÄS MER: Hur bra koll har du på ditt parti? Testa och se med SVT:s Ritasjälv!

Svårt parlamentariskt läge

SVT/Novus väljarbarometer visar också på ett fortsatt svårt parlamentariskt läge. De rödgröna partierna leder visserligen med 40,1 procent mot 37,8 procent för Alliansen, men Sverigedemokraterna är alltjämt vågmästare och händer inget radikalt fram till valet kommer de att ha denna position också under nästa mandatperiod.

För att nå en majoritet i Riksdagen krävs alltså blocköverskidande samarbete eller samverkan med Sverigedemokraterna. Också detta gör att den kommande valrörelsen kan bli osedvanligt intressant.

LÄS MER: Centerpartiet hålls uppe av Annie Lööf

Lag och ordning allt viktigare

När det gäller vilka politiska sakfrågor som kan komma att avgöra valet handlar det mycket om de traditionella tvistefrågorna i svensk politik. Skolan och sjukvården har en fortsatt stark position när väljarna får lista sina viktigaste sakfrågor. Också invandring och integration håller sig kvar i toppen på väljarnas agenda.

Dessutom har lag och ordning blivit viktigare för väljarna det senaste året. Onsdagens besked från Arbetsförmedlingen att antalet arbetslösa nu ökar igen efter flera års nedgång kan också påverka den politiska debatten. Fortsätter denna utveckling kan det medverka till att jobben får en mer framskjuten plats i nästa års valrörelse.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.