När en ny statsminister tillträder finns stora förväntningar om rejäla förändringar bland statsråden. Så kan det givetvis bli om Magdalena Andersson senare i höst utnämns till statsminister, men förväntningarna ska nog inte skruvas upp för mycket.
Möjligheten att ragga upp stjärnministrar är begränsad med tanke på att nästa val hålls redan i september nästa år. Inte många lär vara beredda att satsa på en ministerkarriär som kan vara över om ett halvår. En drömvärvning vore Swedbanks VD Jens Henriksson, med ett förflutet inom socialdemokratin, men frågan är hur intresserad han skulle vara av att lämna ett toppjobb med miljonlön för – i värsta fall – endast några månader på finansministerposten.
Då kan det bli lättare för Magdalena Andersson att locka till sig ”tunga” namn om hon lyckas vinna valet nästa år och har en fyra år lång mandatperiod framför sig.
Kommer behöva stuva om rejält
Med detta sagt kommer Magdalena Andersson ändå att tvingas stuva om rejält i regeringen. Den viktigaste posten som ska besättas är den hon själv lämnar, finansministerposten. Inrikesminister Mikael Damberg är en av huvudkandidaterna till detta uppdrag Också nuvarande statssekreteraren Fredrik Olovsson, tidigare ordförande i riksdagens finansutskott, nämns i spekulationerna kring Anderssons efterträdare.
Med tanke på regeringens besvärliga parlamentariska läge är det i nuläget viktigt med en finansminister som kan förhandla med samarbetspartier och hålla riksdagen på gott humör. Både Damberg och Olovsson kan förmodligen fylla denna funktion. Längst politisk erfarenhet på hög nivå har Damberg, vilket kan vara en tillgång för regeringen.
Näringsminister Ibrahim Baylan har ofta pekats ut som regeringens ”fixare” och skulle vara tänkbar för uppdraget, men han har redan lämnat besked att han lämnar regeringen i samband med Stefan Löfvens avgång. Han står därmed inte till förfogande. En annan möjlig kandidat är infrastrukturminister Tomas Eneroth, som ofta beskrivs som en skicklig förhandlare.
Få matchar Anderssons kunskaper
En annan typ av kandidat är Magdalena Anderssons tidigare statssekreterare på finansdepartementet, Karolina Ekholm, numera professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet. Hon kan den ekonomiska politiken på sina fem fingrar, men har sämre kontaktytor ut i partiet.
Frågan är dock hur lätt det blir att vara finansminister i en regering som leds av Magdalena Andersson med sju år bakom sig på finansministerposten. Få kan matcha hennes kunskaper och erfarenhet när det gäller just den ekonomiska politiken.
När Göran Persson gick från att vara finansminister till statsminister 1996 utnämndes Erik Åsbrink till ny finansminister. Men Persson hade ibland svårt att släppa sin tidigare roll och uttalade sig stundtals om sådant som Åsbrink ansåg vara finansministerns uppdrag. Till slut blev slitningarna så stora att Åsbrink avgick i protest.