Hon beskriver det som ett stort beslut.
– Det är inget man bestämmer sig för från en dag till en annan, säger Magdalena Andersson.
SVT: Hur länge har du velat bli partiledare?
– Det här har aldrig varit något jag gått och drömt om. Det som driver mig i livet är att göra skillnad, säger Magdalena Andersson.
– Nu har det visat sig att det finns ett starkt stöd för mig och därför har jag efter moget övervägande tackat ja till det erbjudandet.
”Plågas av gängkriminalitet”
Under presskonferensen lovade Magdalena Andersson att ”vända på varenda sten” i kampen mot den organiserade brottsligheten i Sverige.
– Vi plågas av gängkriminalitet som inte hör hemma i vårt land. Vi har ännu inte hela bilden av vad som hände i Göteborg igår, men en sak är tydlig. Att spränga bomber och kasta handgranater rakt in där människor bor handlar inte om enskilda incidenter, det är ett angrepp på vårt samhälle, säger Magdalena Andersson.
– Där måste samhället försvara sig. Det krävs en fullskalig mobilisering av hela samhället för att ta tillbaka kontrollen från gängen som hållit hela bostadsområden som gisslan.
”Gör vad som krävs”
Samtliga 26 partidistrikt har sedan tidigare nominerat den nuvarande finansministern som ny partiledare.
– Magdalena är den person som säger som det är och gör vad som krävs, säger Elvy Söderström, sammankallande i partiets valberedning.
Även flera S-toppar har ställt sig bakom Magdalena Andersson – bland andra Mikael Damberg, Ardalan Shekarabi och Anders Ygeman.
– Hon är rätt kvinna att leda partiet till valvinst, sa Mikael Damberg vid en pressträff den 8 september.
Ska tolereras av riksdagen
Partiledarskiftet äger rum vid Socialdemokraternas partikongress den 3-7 november i år. Direkt efter kongressen kommer statsminister Stefan Löfven att lämna in sin avskedsansökan till talmannen. Därefter följer en eller flera talmansrundor för att undersöka om Magdalena Andersson kan tolereras av riksdagen som ny statsminister.
Den här processen inleds i november och kommer att ske parallellt med diskussionerna i riksdagen kring regeringens budget. För en ny statsminister är det sannolikt avgörande att veta att det finns stöd i riksdagen för budgeten. Statsministerfrågan och budgetomröstningen blir därmed nära förknippade med varandra.