Analys: Sprickan vidgas ytterligare

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Regeringens förslag att skärpa flyktingpolitiken kommer under våren att bli en plågsam process för framför allt Miljöpartiet. Men regeringens lagförslag kommer också att leda till en fördjupad splittring mellan de borgerliga partierna, skriver SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

I slutet av förra veckan presenterade regeringen ett utkast till en lagändring som syftar till att begränsa möjligheterna till asyl i Sverige. Lagändringen är en direkt konsekvens av höstens växande flyktingström. Regeringen menar att det svenska samhället inte klarar av påfrestningen och att antalet asylsökande därför behöver minskas kraftigt.

Tre borgerliga partier säger nej

En uppgörelse mellan de båda regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet presenterades den 24 november förra året och i slutet av förra veckan kom alltså det lagförslag som under våren ska läggas fram för riksdagen. Den nya lagen ska träda i kraft den 31 maj i år och gälla i tre år.

Lagförslaget handlar om att tidsbegränsade uppehållstillstånd ska införas för alla utom kvotflyktingar, om begränsade möjligheter till anhöriginvandring och om skärpta försörjningskrav. Moderaterna har redan kritiserat lagförslaget för att inte vara tillräckligt för att få ner antalet asylsökande. Partiet, liksom Sverigedemokraterna, efterlyser ytterligare skärpningar av asylpolitiken.

De övriga borgerliga partierna tycker dock att lagförslaget är alltför långtgående när det gäller begränsningen av asylsökandes rätt till familjeåterförening. Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna ger nu besked att de kommer att rösta nej till dessa förslag.

Plågsam vår för Miljöpartiet

Det leder framför allt till två slutsatser. Den första är att Miljöpartiet får allt svårare att göra anspråk på positionen som Sveriges mest generösa parti när det gäller synen på flyktingar. Frågan är en del i partiets dna och engagemanget följaktligen grundmurat bland de egna aktivisterna.

Nu lägger partiet, som del av regeringen, fram ett förslag som sannolikt får stöd av Sverigedemokraterna och Moderaterna, men som ratas av Vänsterpartiet och tre borgerliga partier för att vara alltför hårt. Med dessa utgångspunkter är det inte svårt att föreställa sig en plågsam vår för Miljöpartiet under riksdagsbehandlingen av den här frågan.

Men det här handlar inte enbart om Miljöpartiet. Den andra slutsatsen av det här lagförslaget är att sprickan kommer att vidgas ytterligare inom alliansen när det gäller flyktingpolitiken.

På ena sidan står Moderaterna som alltså vill skärpa politiken ytterligare, och som inte sticker under stol med att man närmat sig Sverigedemokraterna. På den andra sidan står Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna som anser att det nu presenterade lagförslaget går allt för långt för att kunna accepteras.

Klar majoritet för lagskärpningen

De tre borgerliga partiernas kritik är besvärlig för den interna opinionen inom Miljöpartiet och inom delar av socialdemokratin. Diskussionen lär dock inte påverka riksdagens beslut i frågan. Både Sverigedemokraterna och Moderaterna lär rösta ja till lagändringen, även om de anser att regeringen bör gå längre.

Därmed finns en klar majoritet i riksdagen för lagskärpningen, även om det är en majoritet som varken Miljöpartiet eller Socialdemokraterna har önskat sig. Tvärtom är det en majoritet som lär öppna för en fortsatt svekdebatt inom framför allt Miljöpartiet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.