Moderatledaren Ulf Kristersson vill bli Sveriges näste statsminister. För att lyckas måste han övertyga i partiledarutfrågningen, menar SVT:s politikreporter Love Benigh. Foto: JOnas Ekströmer, TT

Analys: Upp till bevis för Ulf Kristersson

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Han fick en lysande start som partiledare. Ökade stödet med nästan 50 procent på ett par månader. Men nu är Moderaterna tillbaka på en låg nivå och i utfrågningen gäller det för Ulf Kristersson att övertyga som statsministerkandidat. 

Love Benigh

Politikreporter

Ulf Kristersson kommer ge en rad svar i utfrågningen ikväll och sannolikt kommer ett av de tydligaste vara att det är tillsammans med Alliansen han vill regera. En regering han dessutom vill leda som statsminister.

Oklart läge

Problemet för Kristersson är att de rödgröna partierna i dagens opinionsmätning i SVT/Novus är större än Alliansen. Blir det så även efter valet så står Alliansen idag utan gemensamma svar. M och KD vill försöka bilda en alliansregering ändå, medan C och L inte på något sätt är beredda att bilda regering med stöd av Sverigedemokraterna.  

Val 2018 – #dinröst

Ett alternativ som lyfts fram, bland annat av förre Kd-ledaren Göran Hägglund, är en moderat enpartiregering. Detta har Ulf Kristersson avfärdat, och sannolikt talar Moderaternas mycket låga opinionsstöd för att det blir ett mer och mer orealistiskt alternativ.

Splittrad syn på migrationspolitiken

I sakpolitiken är det framförallt när det gäller invandringspolitiken som Kristersson har problem. Där står Moderaterna för en helt annan politik jämfört med de övriga borgerliga partierna som vill se mer generösa regler för bland annat familjeåterförening.

Kristersson har hittills svarat att frågan ska lösas i blocköverskridande förhandlingar, men problemet är att en regering lär tvingas ta ställning redan innan sådana förhandlingar är färdiga. Redan från dag ett ska en regering ha gemensamma svar som alla partier står bakom i alla beslut. 

Avskräckande rödgrönt exempel

Ett exempel är den förfrågan som kom om att EU-länder skulle ta emot migranter som var ombord på ett räddningsfartyg i Medelhavet. Det sa justitiedepartementet blankt nej till, medan Miljöpartiet säger sig vara beredda att att emot migranter.

En alliansregering skulle få utstå samma typ av nedbrytande splittring som den mellan S och MP. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet