Anders Tegnell: Muterad minksmitta har inte hittats i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det muterade coronaviruset som upptäckts på minkfarmar i Danmark har inte hittats i Sverige. Det slår statsepidemiolog Anders Tegnell fast efter att personer runt svenska minkfarmar testats.

I Danmark ska 250 000 invånare på Nordjylland masstestas, sedan man upptäckt att betydligt fler än man tidigare trott – 214 personer – har smittats av det muterade coronaviruset. Men några sådana planer finns inte i Sverige. 

– Det har inte hittats i Sverige. Det är letat efter både bland minkarna och personerna runtom. Det har heller inte hittats i Danmark sedan i september, säger Anders Tegnell.

”Danska kollegor inte oroliga”

Smittan skulle dock kunna spridas vidare till Sverige från personer i Danmark. Men statsepidemiologen oroas inte av den nya mutationen. 

– Vi har haft kontakt med våra danska kolleger och de oroas inte heller av just den mutationen. Det är mer den långsiktiga hanteringen av minkar och minknäringen som är i fokus.

I Danmark ska varje positivt testsvar från masstestningen analyseras för att avgöra vilken typ av coronasmitta det handlar om. Totalt har man hittat minksmittan hos 214 personer. 14 av dem utanför Nordjylland.

Professorn: Övervaka spridningen

Ali Mirazimi, professor i virologi på KI, menar att det är låg sannolikhet att det muterade viruset har hunnits spridas till Sverige – men anser att man måste hitta ett sätt att följa upp möjligheten. 

– Minkar flyttar inte på sig, det är människor som måste flytta på sig. De 14 personerna kan smitta någon som kommer till Sverige och sprida just det viruset och det måste man ha en övervakning av. 

Enligt danska folkhälsomyndigheten har det muterade viruset, kallat kluster 5, visat tecken på att vara mindre känsligt för antikroppar jämfört med icke-muterat virus, vilket skulle kunna innebära att ett vaccin skulle kunna vara mindre effektivt mot den nya smittan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.