Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det just nu inte finns något behov av en tredje spruta. Foto: TT

Anders Tegnell: Inget behov av en tredje spruta nu

Uppdaterad
Publicerad

Det saknas vetenskapligt stöd för att en tredje dos covid-19-vaccin redan nu skulle ha betydelse när det gäller svår sjukdom och död för fullvaccinerade svenskar. Det säger Anders Tegnell i en intervju med Dagens Nyheter.

Undantag kommer gälla personer med nedsatt immunförsvar.

– Det är mycket viktigare att vaccinera de som vi ännu inte nått, säger han.

Folkhälsomyndigheten meddelande den 3 augusti att de flesta vuxna troligtvis kommer erbjudas en tredje vacindos under 2022. I dag är statsepidemiolog Anders Tegnell tveksam till att en tredje spruta är rätt sätt att använda vaccinet.

Däremot måste vaccinskyddet mot covid-19 förstärkas genom ännu en spruta på sikt, precis som andra vaccin mot säsongsinfluensan måste fyllas på.

Coronapandemin

– Ännu så länge är det ingen som vet om det behövs en tredje spruta nu. Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, finns det inga indikationer, utom möjligen i Israel, att det finns ett behov av en tredje dos. I Sverige ser vi inte någon ökning av andelen som blir infekterade trots att de är vaccinerade. De fallen ligger konstant på en mycket låg nivå, säger Tegnell till Dagens Nyheter.

Undantag för nedsatt immunförsvar

Men en grupp kommer från den 1 september att rekommenderas en tredje dos. Personer med gravt nedsatt immunförsvar, som patienter som är organtransplanterade, tar medicin som påverkar immunförsvaret eller är njursjuka, kommer att behöva påfyllning, säger Anders Tegnell till Sveriges Radio Ekot. Totalt handlar det om runt 40 000 personer i Sverige.

– Den tredje sprutan kommer de ge en kick och starta produktionen av mer antikroppar och celler som krävs för att kunna försvara sig mot de här infektionerna på ett bra sätt, säger Anders Tegnell.

WHO: Stoppa boosterdoser

Debatten om att ge en tredje dos covid-19-vaccin förs på flera håll i världen.

Israel blev i juli först i världen med att erbjuda en tredje vaccindos, och i USA planeras en tredje dos från mitten av september – inledningsvis till personer på äldreboenden och till sjukvårdspersonal, rapporterar New York Times.

Samtidigt har Världshälsoorganisationen (WHO) helt gått emot USA, och kritiserat länder som nu satsar på boosterdoser.

– Jag uppmanar till ett tillfälligt moratorium (stopp) för boosterdoser. Istället bör vaccin skiftas över till fattiga länder. I låginkomstländer har enbart två procent vaccinerats. Man har inte ens vaccinerat sjukvårdpersonal och sårbara grupper.

– Det är inte i länders bästa intresse att nu fokusera på egna nationella intressen, sa WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus vid en presskonferens i Genève.

Han har också ifrågasatt vaccinföretagens data om bosterdosers fördelar och säkerhet, som enligt honom är otydlig.

Över 5 miljoner har andra dosen

Anders Tegnell är inne på samma spår. Att den tredje dosen redan i år är något som många pratar om, inte minst i USA, beskriver han som ganska oförståeligt.

– Brittiska data och andra länders data talar inte för en tredje dos. Att den trots det är så högt på agendan är lite svårt att förstå. Det är mycket viktigare att vaccinera de som vi ännu inte nått. En sådan spruta gör en väldigt stor skillnad, säger Tegnell till DN.

Till den 25 augusti hade totalt 6 651 777 svenskar påbörjat sin vaccinering och fått minst en dos. 5 387 909 har fått två doser och är färdigvaccinerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet