Syftet med kommissionen är att utveckla välfärden, mot bakgrund av att svenskarna lever allt längre.
– Det är väldigt glädjande att vi lever längre. 40-talisterna är en grupp som har arbetat hårt, nu har de rätt till en trygg ålderdom. Men vi som är i arbetsför ålder kommer att bli färre. Färre personer i Sverige ska försörja fler, säger civilminister Ardalan Shekarabi.
– Vi har under den senaste tiden stramat åt migrationspolitiken. Nu är det regeringens ansvar att se till att de utrikesfödda ska komma i arbete.
”Riskerar få en sämre sysselsättningsgrad”
Tanken med välfärdskommissionen är att staten, kommunerna, regionerna och fackföreningar ska samarbeta. Om inget görs kommer kvaliteten i välfärden att försämras, avgifter höjas och privatfinansierade tjänster utvecklas, som få har råd med, menar Magdalena Andersson.
– Om vi sänker kvalitén i välfärden riskerar vi att få en sämre sysselsättningsgrad.
Finansministern syftar på att kvinnor då kommer att gå ner i tid för att ta hand om barn eller sina äldre släktingar. Det blir också ett jämställdhetsproblem, menar hon.
Andersson stänger heller inte dörren för att samarbeta med näringslivet.
Knutson: Logiskt
Mats Knutson, SVT:s inrikespolitiske kommentator, säger att välfärdskommissionen är en logisk konsekvens av den politik som regeringen har kommunicerat, med stora behov inom välfärden.
– Det handlar om ökade svårigheten att rekrytera personal, redan i dag är det stora brist inom sjukvården och äldreomsorgen. För att få ihop den ekvationen krävs omfattande förändringar, rationaliseringar, moderniseringar, och också pengar.
Handlar inte bara om brist på pengar
Enligt beräkningar från Finansdepartementet kommer finansieringsgapet i kommunsektorn uppgå till cirka 90 miljarder kronor år 2026, alltså skillnaden mellan den utgiftsnivå kommunsektorn kan hålla med dagens skattesatser och den utgiftsnivå som kommer att krävas för att upprätthålla samma standard i välfärdstjänsterna som idag.
Men finansministern understryker att välfärdsutmaningen inte bara handlar om pengar. Till exempel behöver skola, vård och omsorg rekrytera utbildad personal som i dag inte finns.
– Vi kommer att behöva rekrytera 80 000 personer bara till vård- och äldreomsorgen till 2026, säger civilminister Ardalan Shekarabi.
Vem som ska leda kommissionen, som ska vara klar 2021, är ännu inte bestämt.